На Житомирщині відновлено льонарство, – Дейсан

Обласна науково-практична нарада-семінар «День поля» пройшла в селі Грозине Коростенського району.

Захід відбувся на базі Інституту сільського господарства «Полісся» НААН України.

Участь у роботі наради брали заступник голови облдержадміністрації Микола Дейсан, директор департаменту агропромислового розвитку Микола Дідківський, голова Коростенської райдержадміністрації Володимир Нагірняк, керівник Інституту сільського господарства «Полісся» НААН України Руслан Рудик.

Насінництво в області у 2013 році здійснюють три науково-дослідні установи – Інститут сільського господарства Полісся НААН України, Національний агроекологічний університет, Поліська дослідна станція імені О.М. Засухіна ІК НААН України. Вони є власниками сортів і виробляють добазове і базове насіння.

Аналіз показує, що лише за рахунок сорту можна досягти збільшення урожаю на 20-30 відсотків.

«Це є найдешевшим важелем впливу на стабілізацію виробництва та підвищення врожайності сільськогосподарських культур, особливо в нинішніх умовах, – каже Микола Дідківський.

Житомирщина є чи не найпершим регіоном у державі за кількістю посівів льону. Відтак на теренах області відроджено льонарство – фактично з нуля область прийшла до 1200 га льону.

Заступник голови облдержадміністрації Микола Дейсан зазначив, що обласна влада сприятите збереженню цієї культури, відповідно фінансуючи галузь.