Роки надій, роки розчарувань

22 роки минуло вже з тих пір, як Україна стала незалежною. Багато це, чи мало – 22 роки? Згадаймо історію.

За такий приблизно час молода Радянська Росія, яка перед цим вийшла з першої світової війни, революцій і війни Громадянської, створила економіку, яка в кінцевому підсумку перемогла Німеччину у кровопролитній війні.

Ізраїль в умовах постійних воєн з сусідами-арабами створив процвітаючу ядерну державу.
Бідний комуністичний Китай буквально увірвався в перший десяток економік світу.

Молоді азійські «тигри» – Японія, Сінгапур, Південна Корея, Гонконг із відсталих корумпованих псевдодержавних утворень стали передовими в світі.

За 22 роки незалежності Україна, котра мала найкращі стартові позиції з усіх країн колишнього СРСР, скотилася до рівня найвідсталіших країн Європи, а по деяких показниках – і світу.

Її населення за цей час зменшилось на 7 мільйонів людей, ще майже стільки ж кращих її робітників і спеціалістів виїхали на заробітки за кордон. В тому числі в країни, які 22 роки тому перебували в гіршому, ніж Україна, економічному становищі.

Рівень промислового виробництва, поголів’я худоби, та ряд інших показників в Україні сьогодні нижчі, ніж у післявоєнні сорокові роки. А з 90-ми стартовими роками незалежності порівнювати сьогоднішню Україну взагалі непристойно.

За 22 роки в нашій області майже вдесятеро зменшилось поголів’я худоби і майже у стільки ж разів обсяг промислового виробництва, у кілька разів кількість робочих місць, площі оранки земель і посіву, просто набагато – кількість населення.

Під тиском бездарного менеджменту і корупційних механізмів задушені льонарство і хмелярство, цукроварна, фарфорова і машинобудівна промисловість, і багато-багато іншого.

Сьогодні нещадно й жорстоко вирізається і вивозиться останнє, що залишилося – ліси.

Гранітні кар’єри ще рвуть камінь, от би ще наостанок ільменіт, титанову руду, вишкребти і продати, щоб тим, хто тут залишиться, не дісталось.

Кожного року населення області зменшується на декілька тисяч людей, по суті, вимирає кілька невеличких поліських сіл.

Найперша мрія ледве чи не кожного випускника сільської школи – щонайшвидше втекти з рідного села. Бо тут немає жодних перспектив знайти роботу з пристойною зарплатою, побудувати сім’ю, виростити і «підняти» дітей…

Плодами незалежності, як це нерідко буває в людській історії, Україна тут не виняток, скористалися нахраписті шахраї. Будувати державу Україну вони не тямили як, та й не дуже хотіли.

Вони прийшли до влади з єдиною метою – красти. Вони обікрали, пограбували старше покоління українців, які ціною важкої праці створили, побудували всі ті заводи, літаки і пароходи, скупивши їх за копійки і бездарно порізавши на металолом.

Вони грабують покоління сучасних українців недоплаченими зарплатами і захмарно високими цінами на все. Вони грабуватимуть покоління наступних українців, яким доведеться розраховуватись за взяті ними у міжнародного валютного фонду та інших організацій і тупо розкрадені кредити.

Скажімо, розплата за корейські, вибачте за грубе слово, хундаї, почнеться тільки з 2017-го.
Це ми дозволили їм нас грабувати. В обмін на це вони закрили очі на те, як ми розграбували наші ж господарства. Більше того – ми освятили їх «діяльність», благословили на неї своїми голосами на виборах.

Формально незалежність дісталась нам майже даремне, ціною лише голосування на референдумі.

Але все те, що дістається даремне, користі потім не дає. Навіть син, який бере у батька поросятка на вирощування, має заплатити йому за них хоч п’ять копійок – інакше вони рости не будуть, захворіють і виздихають.

І поборотися за нашу незалежність, заплатити за неї, за пристойне життя, заради якого ця незалежність, власне, і здобувалась, таки ще доведеться. І чим пізніше ми зрозуміємо це, тим важчою буде боротьба. А починати її з себе потрібно.

Сьогодні ми здобуваємо свою маленьку незалежність. Від магазинних продуктів. Копанням особисто вирощеної картоплі. Якою б важкою ця робота не була, вона дає лише маленьку незалежність.

Найважче – боротьба за велику незалежність – ще попереду.