В Коростені чорнобильці розгорнули наметове містечко

Про це Репортеру Житомира повідомив голова ради Союзу ветеранів-ліквідаторів Чорнобильської катастрофи Віталій Юшкевич.

Незгодні з рішенням експертного висновку Національної комісії радіаційного захисту населення України, яким передбачається ліквідація частини зон, які визначені, як постраждалі внаслідок аварії на ЧАЕС, учасники безтрокової акції протесту розбили наметове містечко в центрі Коростеня прямо біля пам’ятного знаку чорнобильцям.

Наразі вже встановлено 2 палатки. Зі слів коодинаторів – планується встановити ще одну.

Про акцію протесту повідомлені представники чорнобильських організацій Лугин і Овруча. Організатори коростенського супротиву сподіваються на долучення до акції протесту чорнобильців з північних районів Житомирщини.

Основна суть незгоди: в разі ліквідації зон, люди втратять передбачені чорнобильським законодавством пільги. В першу чергу жителів північних районів Житомирщини непокоїть, що їхні діти не зможуть безкоштовно оздоровлюватися в санаторіях та харчуватися за кошти держави в школах і дитсатках.

Зі слів протестуючих, затверджуючи такий висновок, есперти не врахували стан захворюваності дітей та дорослих.

В Коростені на 12 тисяч школярів, 8700 дітей стоять на диспансерному обліку, тобто вони хворіють.

Загальна кількість захворюваності дорослого населення в 1986-му році становила 6614 осіб, в 2009-му – 28 095, в 2012-му – 24 603.

Захворюваність щитовидної залози: 1986-й – 119 чоловік, 2012-й – 5112.

Підвищення росту захворюваності пов’язане з наслідками аварії на ЧАЕС.

Як стало відомо, протестувальники подали заяву на проведення безстрокової акції, яку коростенський міськвиконком не оскаржив.