В Малинському районі фіксують захворюваність на серозний менінгіт

Група спеціалістів департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації та Державної санітарної служби області вивичила епідситуацію у Малинському районі.

Головний педіатр департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Тетяна Шевченко повідомляє, що в літній період часто відмічається підвищений рівень захворюваності ентеровірусними інфекціями, в тому числі й серозними менінгітами.

“Серед жителів 3-х сіл Малинського району та мікрорайонів міста Малина зареєстровані поодинокі випадки з клінічно встановленим діагнозом «серозний менінгіт» або підозри на серозний менінгіт. Лише у 21-річного хворого лабораторно підтверджено вірусну етіологію захворювання. У решти (5 випадків) результат негативний” – інформує фахівець.

Станом на 1 серпня 2013 року на стаціонарному лікуванні в інфекційному відділенні Малинської ЦРЛ залишається 7 дітей з діагнозом «серозний менінгіт», перебіг захворювання середнього ступеню важкості. Серед захворівших немає дітей раннього віку.

Встановлено, що всі захворілі за межі країни не виїжджали, ведуть активний спосіб життя. Всі ці поодинокі випадки не пов’язані між собою.

З метою стабілізації епідемічної ситуації у вогнищах проводиться комплекс профілактичних та протиепідемічних заходів.

Департамент охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації моніторить показники госпіталізації хворих в інфекційні відділення Малинської ЦРЛ.

У вірусологічній лабораторії ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» досліджують одержані проби.

Ймовірними збудниками, що викликали захворювання є ентеровіруси.

В області розповсюджено пам’ятки щодо профілактики ентеровірусних інфекцій.

“Звертаючись до жителів області, зокрема, Малинського району, наголошуємо, що методи специфічної профілактики (вакцинація) проти ентеровірусних захворювань не розроблені.

Головними заходами неспецифічної (індивідуальної) профілактики є вживання кип’яченої або бутильованої води, ретельне миття фруктів та овочів, дотримання правил особистої гігієни. Для купання та відпочинку потрібно обирати лише офіційно відкриті пляжі.

Під час відпочинку слід користуватися засобами захисту від укусів комах. В оселях радимо встановити антимоскітні сітки.

При перших ознаках захворювання необхідно звертатися за медичною допомогою та не займатися самолікуванням, – йдеться у інформації прес-центр ДОЗ.