Редактори районних газет поскаржились Рижуку на співзасновників-нарцисів

“Висвітлення діяльності органів державної виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, розширення зв’язків з громадськістю та співпраця із засобами масової інформації”.

Таку тему 17 вересня обговорено на нараді в облдержадміністрації за участю її голови Сергія Рижука, голови обласної ради Йосипа Запаловського, заступника голови ОДА Ярослава Долгих, керівників і провідних працівників департаменту інформаційної діяльності та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації й комунального книжково-газетного видавництва «Полісся».

Про це пише журналіст Іван Гоцалюк на сайті “Ваші Інтереси“.

Голова ОДА Сергій Рижук повідомив присутніх, що саме він зініціював цю зустріч. Губернатор також запевнив, що такі контакти з низовими ланками ЗМІ відбуватимуться регулярно.

« Ми маємо знати стан справ у кожній районній газеті, підтримувати толерантні взаємовідносини, видавати читачам об’єктивну інформацію, та добитися, щоб редакції не жебракували» – сказав Рижук.

Губернатор знає, що в окремих районах стосунки місцевої влади з редакційними колективами зіпсовані амбітністю й самовпевненістю керівників.

Водночас глава області за те, щоб в районних газетах замість негативу висвітлювалися економічні досягнення області, щодо наповнення бюджету, який за останні роки зріс майже вдвічі, про те, що Житомирщина вийшла на передові позиції в розвитку промисловості, а в розвитку сільськогосподарського виробництва піднялася з 23 місця на 4-те в країні, і так далі.

Про нинішнє інформаційне поле Житомирщини доповіла керівник департаменту інформаційної діяльності та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації Ірина Басова.

В області зареєстровано 380 періодичних видань, у тім числі – 25 районних комунальних газет. Співзасновниками останніх є райдержадміністрації, районні ради й колективи редакцій.

Наймасовішими стали ємільчинська «Народна трибуна» і овруцька «Зоря» – вони виходять відповідно восьмитисячним й шеститисячним тиражами, відтак мають стабільний фінансовий стан.

Найменшими накладами виходять черняхівська й народицька районні газети. Ці, а загалом дванадцять районних газет – збиткові. І якщо відбудеться процес роздержавлення комунальних засобів масової інформації, такі газети, очевидно, без підтримки органів місцевої влади не виживуть.

Головний редактор міськрайонної газети «Малинські новини» Іван Вознюк вказав на необхідність швидше здійснювати цей процес, щоб позбутися «патронування» владою засобів масової інформації, розширити можливості їхнім працівникам для об’єктивного висвітлення діяльності чиновників. За його словами, чимало сільських голів дбають не про людей, а про задоволення своїх забаганок й особистих інтересів.

Головний редактор баранівської міськрайонної газети «Слово Полісся» Анатолій Стрільчук критично оцінив співпрацю колективу своєї редакції з органами місцевої влади.

За його словами, райдержадміністрація, районна і міська ради не дають редакційному колективу нормально жити, змушують його виживати. І підтвердив це такими показниками: торік влада за публікації про неї не заплатила редакції 82 тисячі гривень, і вже цього року заборгувала майже 50 тисяч гривень. Водночас добивається перегляду статуту редакції, намірилася забрати частину редакційного приміщення, яке побудоване за кошти, зароблені первинною організацією НСЖУ.

Редактор лугинської районки «Промінь» Степан Василюк повідомив, що голова райдержадміністрації прискіпується до нього за те, що газета «друкує матеріали опозиції».

Директор комунального книжково-газетного видавництва «Полісся» Валентина Орел поінформувала про фінансові труднощі в технічному переоснащенні цього підприємства. Вона повідомила, що за ті півтора мільйона гривень, які виділила обласна рада, не можна купити сучасну машину кольорового друку.

Натомість «Полісся» втрачає замовників. Два роки тому це підприємство друкувало 18 районних газет, а сьогодні – тільки 11. Частина їх вже друкується у Вінниці. Відтак туди їхні редакції сплачують значні кошти за поліграфічні послуги.