На Житомирщині розшукуються шахраї

За два дні в Житомирі жертвами шахраїв, які замінювали “старі” грошові купюри на “нові”, стали дві літні пенсіонерки. Міліція розшукує “доброчинців”.

81-річна бабуся відкрила двері своєї квартири двом, як вони представилися, соціальним працівницям.

Потрапивши до помешкання, жінки акуратно поцікавилися розміром пенсії бабусі та запевнили її, що незабаром вона буде отримувати ще більше.

От тільки проблема – усі грошові купюри (причому, незалежно, чи то валюта, чи наші рідні українські гривні) наразі підлягають обміну на нові. Мовляв, з цією метою і прийшли.

От і довірилась пенсіонерка шахрайкам. Дістала усі свої збереження на „чорний день” і віддала їх – понад 10 тисяч гривень.

Пообіцявши жертві повідомити окремо, коли слід звернутися за новими купюрами її збережень, жінки поспішили залишити помешкання. Не забувши при цьому прихопити грошенята.

Коли ж пенсіонерка хватилася грошей, то зрозуміла, що її ошукали. Не гаючи часу, вона повідомила про факт шахрайства до Житомирського міськвідділу міліції.

А ось напередодні 82-річна житомирянка віддала у руки шахраїв майже 24,5 тисячі гривень.

Правоохоронці шукають зловмисників.

Як не бути ошуканим?

1. Не впускайте до свого помешкання сторонніх осіб, незалежно від того, представились вони соціальними чи медичними працівниками, не перевіривши їх документи.

2. Пам’ятайте, що лиходії можуть завітати до вас під будь-яким приводом (складання списків, заміна грошових купюр, пропозиція щось придбати тощо) з метою оглянути житло та, по можливості, щось викрасти або ж просто видурити гроші.

3. Повідомте візитерів, що розмовляти з ними ви будете лише у присутності представника органу місцевого самоврядування.

4. У разі обміну грошових купюр користуйтесь послугами банківських установ. В іншому випадку ви ризикуєте отримати фальшиві гроші, купюри з приклеєними нулями на справжніх банкнотах або навіть „куклу” (макулатуру).

5. Якщо до вас завітали справжні соціальні працівники, попросіть їх детально пояснити, куди, коли і з яким питанням вам слід звернутися. Все ж таки краще прийти за вказаною адресою самому, ніж залишитись без грошових збережень, які у прямому смислі видурюють у вас шахраї.

6. Пам’ятайте, що ніякі грошові операції на дому не проводяться.

СЗГ УМВС України в Житомирській області