На захисті особистих інтересів житомирян. Як працює ВДСО. Подробиці

Сьогодні професійне свято відзначає Державна служба охорони.

З цієї нагоди в приміщенні житомирського обласного відділу ДСО охоронці економічних інтересів громадян продемонстрували зброю та спецзасоби та привітали один одного зі святом.

А все почалося в післявоєнний період, коли був створений ВОХОР – воєнізована охорона, в яку йшли цівільні громадяни. Вони отримували зброю й ставали на охорону баз, магазинів. Далі пішов розвиток технічних засобів – датчиків, периметрових датчиків на рух, на проникнення в приміщення. Охоронці поступово переходили з фізичної на технічну охорону.

Нині технології дійшли до того, що на особистий мобільний телефон може приходити інформація коли об’єкт закрився, коли відкрився. Зараз люди на це йдуть, особливо господарі маркетів, магазинів. Це дає змогу в тому числі й контролювати своїх працівників – коли зачиняється заклад, коли відчиняється.

Окрім цього ставляться тривожні кнопки термінового виклику наряду міліції. Тобто, коли виникає потреба термінового виклику бійців для захисту життя власника оселі в яку увірвалися бандити, або припинення бійки в генделику п’яних відвідувачів, не потрібно телефонувати в міліцію – достатньо натиснути тривожну кнопку. Норматив прибуття наряду групи затримання – до 5-ти хвилин.

В Житомирі цілодобово на точках відстою знаходиться 3 машини по 3 чоловіки в кожній, тобто 9 бійців в будь-яку хвилину готових кинутися на допомогу. З собою в них нарізна вогнепальна зброя, спецзасоби.

Якщо ж спрацьовує сигнал тривоги, його передають автомобілю, який знаходиться найближче до цього місця. Затриманих крадіїв, хуліганів, або бандитів доставляють в райвідділ.

Бійці ДСО реагують лише на сигнали з приміщень, з власниками яких укладена угода про охорону. Всі інші випадки – компетенція спецпідрозділів МВС. Хоча інколи державна охорона приходить на допомогу міліції. Це стосується тих випадків, коли черговий райвідділу викликає ДСО на підмогу при затриманні злочинців.

Начальник ДСО при УМВС України в Житомирській області Базюк Петро Юрійович вітає колег з професійним святом.

Підрозділи ДСО знаходяться у всіх крупних райцентрах Житомирщини. Загалом, по області в системі державної служби охорони працює близько 300 чоловік. В Житомирі штат налічує 40 осіб.

Бійці – атестований склад підрозділу ДСО, який входить в структуру органів УМВС, але при цьому є госпрозрахунковою одиницею, оскільки отримує прибуток зі своєї діяльності.

Нині в Житомирі ДСО заключила близько 1400 договорів з громадянами на охорону приватного майна (будинки, квартири, гаражі) та близько 800 договорів з маркетами, банками, ломбардами, магазинами.

Конкуренти ДСО – приватні охоронні агенції, які виживають за рахунок того, що мають конкурентну перевагу в оподаткуванні й в тому, що беруть на роботу цивільних громадян, зазвичай, пенсіонерів.

Вартість охорони приватного житла в місяць від ДСО – в середньому 100 гривень. Квартира підключається до датчиків, встановлюється клавіатура. Є датчики сповіщування на відкриття, розбиття скла, рух, комбіновані, пожежні. А є тривожні кнопки для охорони приміщень – це або стаціонарна кнопка в продавця під прилавком, або брелок в кишені клієнта ДСО. Достатньо натиснути й за 5 хвилин рятівники тут як тут.

Зона дії брелка – 300 метрів. Тобто, якщо прийомник розташовано в квартирі, то власник брелка може викликати групу затримання, якщо до нього причепляться в дворі, або під’їзді будинку. Хоча, звісно, в деяких випадках напад може бути настільки швидким й зухвалим, що клієнт не встигне натиснути кнопку виклику.

Жодного дня без виклику в Житомирі. Виклики йдуть цілодобово. Крадіжок дуже мало, бо який сенс злодію лізти в квартиру, підключену до охорони, коли за 5 хвилин приїде група затримання? Ззовні датчик показує, що квартира під охороною, тому злодії шукають вдачі в незахищених оселях.

В основному спрацьовують кнопки термінового виклику наряду. Це розбірки в кафе, ресторанах, магазинах, ломбардах. Якщо хуліган спричинив матеріальний збиток або когось побив, на нього одягають кайданки й везуть в райвідділ.

А можна встановити прийомник в автомобілі клієнта. ДСО відслідковує рух автомобіля, місце його знаходження. Якщо клієнта починають, або планують бити – він натискає на брелок й може розраховувати на підмогу хлопців з нарізною вогнепальною зброєю.

Заявки на охорону: 0 800 502 220, 0 800 211 000

Начальник центру технічної охорони ВДСО Житомира Ревнюк Сергій Олексійович.