Рогожин розповів про борги Житомира за газ

Сьогодні в Житомирі розпочато опалювальний сезон.

Першочергово до опалення підключають об’єкти соціальної сфери, а це дитячі садочки, школи, лікарні.

Водночас, місто входить в опалювальний сезон з 153-мільйонним боргом ЖТКЄ перед НАК “Нафтогаз України”.

Ця сума накопичилась за три останні опалювальні сезони, – каже в розмові з журналістом Репортер Житомира директор КП “Житомиртеплокомуненерго” Дмитро Рогожин.

З цієї суми 53 мільйони – це втрати через тариф, який не відповідає собівартості. Цей борг Житомира газовикам компенсує держава.

Собівартість тарифу на тепло в Житомирі складає 72%. “Наш тариф – один з найнижчих в Україні”, – каже Рогожин. Водночас, місцеві ради не можуть приводити тарифи у відповідність, натомість державний регулятор – Нацкомісія з регулювання житлово-комунальних послуг поки не проводить політику перегляду тарифів та послуги теплопостачання, водопостачання й водовідведення в регіонах.

Нагадаємо, прем’єр Азаров неодноразово заявляв, що тарифи для населення не підніматимуть.

Дебіторська заборгованість ЖТКЕ складає 39 мільйонів гривень.

Ще 22 мільйони гривень житомирські тепловики зможуть економити після того як з початку року була зупинена дія Наказу Мінпаливенерго № 288 за яким гранспортування газу здійснювалося по завищеній ціні.

Борги міста за газ не ставлять під загрозу отримання лімітів, – каже Рогожин. – Законодавство не допускає можливості незапуску опалення через борги.

За словами Рогожина, під час останньої селекторної наради віце-прем’єр Вілкул сказав, що газ регіони отримають вчасно і в потрібному обсязі.