У Житомирській області компенсація за ліки гіпертонікам складає 50%

Станом на 16 жовтня у Житомирській області компенсація аптекам із державних субвенцій згідно пілотного проект уряду по регулюванню цін на ліки для гіпертоніків складає 1 млн. 854 тис. грн.,або 49, 6% від запланованого.

Про це йдеться в повідомленні департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації.

За 10 місяців 2013 року обласний бюджет отримав коштів по субвенціям – 3 млн. 731 тис. грн.

Загалом на 2013 рік для Житомирської області виділено 5 млн. 63 тис. грн.

Серед міст та районів із низьким показником використання коштів знаходиться і м. Житомир. Відсоток у обласного центра – 43,3.

Нагадаємо, з метою підвищення економічної доступності лікарських засобів, в першу чергу для соціально незахищених хворих на гіпертонічну хворобу, Кабінетом Міністрів України 25 квітня 2012 року була прийнята постанова № 340 «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою».

Згідно з Постановою роздрібна націнка на лікарські засоби не має перевищувати 25% від закупівельної ціни. В той самий час гранична ціна не має перевищувати 37,5% роздрібної надбавки.

Від аптечного закладу не вимагається наявність усіх без виключення найменувань препаратів, що містяться у вказаному Реєстрі. Головне, аби в споживача був вибір цінового діапазону, і він міг придбати як дорогий, так і дешевий лікарський засіб з тих, що беруть участь у Пілотному проекті.

Наразі дія пілотного проекту поширюється на наступні лікарські засоби за міжнародними не патентованими назвами (МНН) у вигляді таблеток та капсул: інгібітори АПФ – еналаприл та лізиноприл; бета-адреноблокатори – бісопролол, метопролол, небіволол; антагоністи кальцію – амлодипін та ніфедипін, а також комбінації цих препаратів: еналаприл (комбінація з гідрохлортіазидом); лізиноприл (комбінація з гідрохлортіазидом); амлодипін (комбінація з лізиноприлом).