В Житомирі створять енергоефективний квартал

Ще понад 7 мільйонів гривень до раніше залучених більше 160 мільйонів гривень на реалізацію енергоефективних проектів залучає Житомир за цієї каденції міської ради.

Це вже третій фінансовий механізм, який реально вдалося залучити Житомиру від міжнародних фінансових організацій на підвищення енергоощадності міста.

15 жовтня 2013 року, Житомирський міський голова Володимир Дебой, директор КП «Житомиртеплокомуненерго» Дмитро Рогожин разом із радником НЕФКО Йоханом Віллертом підписали Договір, відповідно до якого Житомир отримає 292 тис.євро кредиту та стільки ж – 292 тис.євро – грантових безповоротних коштів на впровадження інноваційних технологій у системі теплопостачання м. Житомира за програмою Демо-Україна.

Про це Репортер Житомира повідомили в прес-службі міської ради.

Два міста України – Житомир і Вінниця стали пілотними в Україні, де реалізуються проекти зі створення енергоефективних кварталів, що стануть взірцями для решти міст держави.

Відповідно до проекту, в Житомирі одразу по завершенню опалювального сезону розпочнуть роботи зі створення енергоефективного кварталу з котельнею по вул. Домбровського, 30, що має застаріле (40-річне) та неефективне обладнання і мережі.

Проект передбачає комплексну модернізацію котельні, встановлення індивідуальних теплових пунктів, сучасного енергоефективного обладнання та заміну мереж.

У перший в Україні енергоощадний квартал увійдуть 5 житлових багатоповерхових будинків та дитячий садочок для дітей із особливими потребами №59. Мешканці кварталу матимуть більш якісне теплопостачання та цілорічну подачу гарячої води, котельня ж використовуватиме на третину менше газу, а споживання електроенергії скоротить удвічі.

Житомирський міський голова Володимир Дебой наголошує: втілення проекту дасть змогу заощаджувати 30% газу та 50% електроенергії.

«Проект відповідає соціальним ініціативам Президента України Віктора Януковича щодо зменшення споживання газу і електроенергії та екологічної безпеки держави. За допомогою проекту Житомир презентує іншим містам, як можна отримувати більш якісне теплопостачання, цілорічну подачу гарячої води і при цьому із меншими затратами», – говорить Володимир Дебой.

Мер Житомира упевнений: втілення проекту – це реальний і ефективний шлях економічного захисту громади міста, адже навіть при підвищенні тарифів мешканці енергоефективного кварталу сплачуватимуть менше за рахунок зменшення споживання енергоносіїв. Особливо це буде відчутно тим, хто встановив лічильники.

Міжнародні енергоефективні проекти вітає Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

Сьогодні під час зустрічі зі сторонами втілення проекту у Житомирі та Вінниці про це наголосив заступник Міністра Андрій Білоусов: «Ми дякуємо мерам міст Житомир і Вінниця, які перші розробили проекти, отримали всі погодження за програмами. Думаю, що втілення проектів саме у цих містах дасть можливість технічно переоснастити теплопостачальні підприємства і значно скоротити споживання енергоносіїв. Мінрегіонбуд за свого боку максимально сприятиме в реалізації саме цих проектів у найкоротші терміни».

Радник НЕФКО Йохан Віллерт наголошує: за прикладом Житомира і Вінниці підуть інші міста України, адже майбутнє – за новітніми енергоефективними технологіями.

«Сьогодні саме Житомир і Вінниця є лідерами у програмі Демо-Україна, за прикладом яких підуть інші міста, що мають перспективу втілити енергоефективні проекти. Вони зробили все, аби першими пройти необхідні інстанції та підписати всі документи. Саме вони заслужили на право першості в реалізації проектів.

Ми вдячні Житомиру і Вінниці за те, що вони роблять все, аби поліпшити якість теплопостачання та підвищити свою енергоефективність. Ми сподіваємося, що їх досвід знадобиться іншим містам України. Демо-Україна підтримувати ці міста упродовж усього терміну реалізації проекту», – запевнив Йохан Віллерт.

Залучений фінансовий інструмент, наголошують іноземні фахівці, для Житомира унікальний тим, що сума кредиту дорівнює сумі безповоротного гранту.

Економічний ефект від реалізації проекту складатиме 70 тис.євро щороку.

Заявки та документи на участь у програмі Демо-Україна подали 47 міст держави, із яких обрано десятку, де можливо буде втілити проекти. Житомир і Вінниця стали першими.