В Житомирі за відсутності належних умов на ентузіазмі іпотерапевта ефективно лікують дітей з ДЦП. Фото

В Житомирі є іпотерапевт, до якого везуть дітей навіть з-за кордону.

Це Олеся Марчук, президент благодійного фонду “Берегиня Полісся”.

За декілька років роботи вона стала відомою в Україні й за її межами тим, що хворі на ДЦП діти, з якими вона займається, швидко прогресують в плані реабілітації. Спеціально підібрані вправи розтискають зсудомлені м’язи хворих на ДЦП та поліпшують концентрацію уваги в аутистів.

Маючи намір розвивати цю діяльность іпотерапевт з батьками вже 2 роки оббиває пороги влади Житомирщини. Жінка розробила проект центру іпотерапії з конюшнею, манежем, будинком для батьків й готова збудувати його за позабюджетні кошти, оскільки хворі діти об’єднують багатьох людей, які готові спільно створити такий центр.

Все що потрібно від влади – передати в довгострокову оренду вільну земельну ділянку біля Житомира.

Чи вистачить волі у влади Житомирщини зробити добру справу. Фото. Відео

Однак обласні й міські керманичі замість того, щоб згадати про те, що соціальні ініціативи Президента – це не лише гречка перед виборами від провладного кандидата й уважно ознайомитися з результатами реабілітації методом іпотерапії хворих на ДЦП дітей, яких лікує житомирянка й посприяти їй в створенні такого центру, зробили вигляд, що не почули прохання.


Депутат обласної ради Дмитро Кропачов вирішив дізнатися, чи може обласна влада посприяти у виділенні землі для створення центру іпотерапії. В результаті депутат отримав купу відписок: обласна рада спрямувала в Держземагентство, Держземагентство відповіло, що це компетенція РДА, РДА пояснила, що треба звертатися до влади Житомира, житомирський міськвиконком повідомив, що вільні земельні ділянки на території Житомира відсутні й порадив звертатися в районну адміністрацію.

Водночас, в Житомирі на сесіях як міської так і обласної ради окремим блоком завжди йдуть земельні питання й говорити що в нас ну геть немає землі, коли місто, особливо в рекреаційних зонах, де будувати не можна, обростає котеджами, в тому числі й місцевої опозиції, яка добре “нагрілась”, коли була при владі, а зараз робить все, щоб її повернути, мабуть, не варто.

З іншого боку, можливо, влада Житомирщини не така вже й безнадійна й під створення центру іпотерапії, яким керуватиме відомий фахівець, й куди на лікування возитимуть дітей з інших областей все-таки виділять земельну ділянку, або придумають інший варіант – наприклад, створення комунальної установи обласної ради.

В свою чергу Репортер Житомира забезпечить максимально ефективний позитивний піар людині, або людям з влади або опозиції, які позитивно вирішать це питання. Житомирщина повинна знати своїх героїв.

А поки влада думає, скоро випаде сніг. І тут постає питання: чи зможе Олеся проводити заняття в зимовий період? Переривати заняття вкрай небажано, батьки цього не хочуть, адже бачать результати, а на оренду критого манежу в Олесі Марчук просто не вистачає грошей.

Поки ж погода дозволяє, заняття на приватному ранчо, якому іпотерапевт сплачує оренду, тривають. З умов – лавочка. Якщо піде дощ – немає куди й сховатися.

А ось в такому приміщенні всередині конюшні, до речі, з доброї волі власників ранчо, перебувають між сеансами ці жінки, які в Житомирі ефективно лікують хворих на ДЦП й аутизм діток.

Ми поспілкувалися з батьками.

І ось що вони кажуть:


Вони дали урок мужності – маючи таких хворих дітей, вони вірять в їх зцілення, бо якщо не вірити, хіба хоч щось стається?

Найголовніше для батьків – не опускати руки. Треба налаштовуватися емоційно, що буде все добре, бо дитина це дуже відчуває. Потрібно займатися й іпотерапією й масажами й фізкультурою – все дає результат.

Іпотерапія (від грецького слова «гіппос» — кінь) — метод лікування, заснований на взаємодії людини зі спеціально навченим конем, адаптованим до можливостей хворого в опануванні верхової їзди.

Про сприятливий вплив верхової їзди на хворих і поранених свідчать ще записи у працях античних медиків і лікарів Середньовіччя.

Діапазон захворювань, за яких забезпечується швидше й повне, ніж при традиційному лікуванні, видужання або стійке поліпшення стану хворого, надзвичайно широкий.

Ефективно лікуються іпотерапією шлунково-кишкові захворювання, хвороби і травми опорно-рухового апарату, серцево-судинні захворювання. Лікування верхи дуже помічне для реабілітації після хірургічних операцій, при наслідках поліомієліту, простатитах і гінекологічних захворюваннях, сколіозах і остеохондрозах.

Іпотерапія рекомендована пацієнтам із неврологічними порушеннями різної етіології, розсіяним склерозом. Особливо помічною іпотерапія виявилася у реабілітаційній практиці з дітьми, які страждають на дитячий церебральний параліч, ранній дитячий аутизм, олігофренію.

Температура тіла коня вища від температури людини на 1,5–2 °С. М’язи спини коня, що йде, розігрівають і масажують м’язи ніг вершника, нормалізують м’язовий тонус і підсилюють кровообіг у кінцівках.

Кінь чинить на вершника потужний емоційний вплив, що дозволяє використовувати іпотерапію для лікування психоемоційних розладів, фобій та інших порушень психіки.

Між вершником та його конем налагоджуються близькі дружні стосунки, що дуже важливо для невпевнених у собі й самотніх людей. Особливо ж — для дітей, які страждають на аутизм.