В центрі Житомира встановлять пам’ятник людині, яка боролась за приєднання українських земель до складу Польщі

Генеральне консульство Республіки Польща незабаром встановить у Житомирі пам’ятник Ігнацію Яну Падеревському. Таке рішення прийняв 16 жовтня 2013 року виконавчий комітет Житомирської міської ради.

Ігнацій Ян Падеревський (6 листопада 1860 — 29 червня 1941) – польський піаніст, диригент, композитор, політик.

Сам він народився на нинішній Вінничині, але родина мала тісні зв’язки з нашим містом – ранні роки він провів під Житомиром, а у 1890 році придбав для родини будинок у Житомирі на вулиці Подільській, 12. Тут композитор давав концерти для друзів.

Цій людині в Житомирі встановлять 5,5-метровий пам’ятник в самому центрі міста на розі вулиць Київської та Театральної перед Семінарійським костьолом.

Останнім часом в електронних мас-медіа з’явилося чимало статей про видатного композитора і піаніста Яна Падеревського. Однак немає жодного слова про його цілеспрямовану діяльність на посту міністра закордонних справ з приєднання українських земель до складу Польщі. Політичні дії Падеревського сприяли загибелі ЗУНР, акт злуки УНР з якою 22 січня 1919 року українці відзначають як національне свято.

Обгрунтовуючи перед членами житомирського міськвиконкому потребу встановити в Житомирі пам’ятник Яну Падеревському голова Житомирської обласної спілки поляків Вікторія Лясковська-Щур позиціонувала діяльність діяча, як людини, яка боролася за звільнення польського й українського народів з під більшовицького гніту.

Водночас, заступник міського голови Наталія Леонченко, не змовчавши, сказала: “Шановні, давайте будемо називати речі своїми іменами – ми сьогодні даємо дозвіл на встановлення в Житомирі пам’ятника людині, яка боролася за приєднання українських земель до складу польської держави”.

На це інший заступник міського голови Олександр Бочковський неочікувано емоційно почав закликати колег не переводити питання в політичну площину й попросив підтримати даний проект рішення, що й було зроблено.

Затвердження на сесії міської ради даний дозвіл не потребує.

На запитання чому в Житомирі не встановлюють пам’ятники українцям, члени виконкому відповіді не знайшли.

Опозиційний член виконкому Сергій Сухомлин в дискусію не вступав.

Засідання виконавчого комітету за відсутності мера Володимира Дебоя провела заступник міського голови Галина Семенець.

“ТОП-10 самых быстрых серийных автомобилей. Узнайте, какие современные брэнды самые быстрые в мире.”