Зупинимо беззаконня водіїв на приміських маршрутах «Житомир – Кам’янка», «Житомир – Вишпіль», «Житомир – Щербини»

В Житомирську організацію ЖОГО МІР звернулися громадяни Житомирської області – Карпінський Генадій Вітальович, Трибель Олена Іванівна з колективним зверненням зупинити беззаконня водіїв, яке відбувається на приміських маршрутах «Житомир – Кам’янка», «Житомир – Вишпіль», «Житомир – Щербини».

Карпінський Генадій Вітальович, ветеран війни – учасник бойових дій, який має законодавче право безкоштовного проїзду на всій території України, неодноразово був цього права позбавлений на Житомирщині, в зв’язку з чим він обійшов декілька владних Житомирських інстанцій – департамент праці та соціального захисту населення , департамент промисловості, розвитку інфраструктури та туризму Житомирської облдержадміністрації та інші, котрі перенаправляли його одна до одної, що нічого по суті не вирішувало.

Трибель Олена Іванівна, яка є опікункою своєї онуки обурена тим, що її онуку Владу не пускають до автобуса за квитком, який надає дитині право на безкоштовний проїзд на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 5 квітня 1994 року №226 «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, які залишились без піклування батьків».

Такі випадки не поодинокі, розповідають Карпінський і Трибель, на Житомирщині відказ возити пільговиків прийняв характер епідемії.

Водії автобусів кажуть, що їм наказано брати з пільговиків гроші, так як в автобусі пільгових місць лише два, інші повинні платити.

Чому на Житомирщині почали масово порушувати права пільговиків в сфері перевезень?

Цікаве полягає в тому, що від населення це навіть не приховують, Карпінському і Трибель в провладних інстанціях відповіли прямо: Рижук та Дебой «перенаправили» кошти пільговиків на ТТУ. Тобто, кошти виділені з бюджету на пільговиків не пішли перевізникам, для оплати перевезень громадян пільгових категорій, а пішли «невідомо куди».

Перевізники об’явили негласну акцію протесту, не беручи в автобуси громадян пільгових категорій, а громадяни позбавлені свого права заявляють, що будуть ініціювати Громадську акцію з телебаченням, перекриттям трас, для того, щоб привернути увагу українського політикуму до проблем Житомирщини і її пільговиків.

На додаток звернення громадян Житомирщини:

КОЛЕКТИВНЕ ЗВЕРНЕННЯ

« До впливових організацій та осіб, які мають всі права та можливості зупинити беззаконня водіїв, яке відбувається на приміських маршрутах «Житомир – Кам’янка», «Житомир – Вишпіль», «Житомир – Щербини».

ПРОСИМО ТА ВИМАГАЄМО – ЗУПИНІТЬ БЕЗЗАКОННЯ!!! НАКАЖІТЬ ВИННИХ!!!

Ми, жителі сіл Кам’янка, Вишпіль та інших не раз були свідками та постраждалими від беззаконня водіїв маршрутів «Житомир – Кам’янка», «Житомир – Вишпіль», «Житомир – Щербини», які здійснює перевізник Климчук Ігор Станіславович. Деякі водії цих маршрутів вчиняли та вчиняють такі не правові дії:

1. Не видають квитки пасажирам, з яких беруть гроші за перевезення. А на вимогу пасажира дати квиток, дають квиток за ціною нижче сплачених грошей. Наприклад, ціна проїзду – 3,3 грн., а квиток дають за ціною – 1,31 грн.;

2. Відмовляються вести пільгові категорії громадян безкоштовно, мотивуючи копією якоїсь статті, яка не позбавляє пенсіонерів, ветеранів війни, дітей багатодітних сімей та інших пільговиків права на безкоштовний проїзд в транспорті приміського значення. Наприклад, вчиняються такі дії:

а) Водій каже всім присутнім, – «Автобус більше не поїде поки цей пільговик не сплатить гроші за дорогу. Пільговику приходиться віддати гроші водію, а в разі їх відсутності, вийти з автобуса, щоб інші пасажири, які запізнюються на роботу чи по своїм справам, від цього не постраждали;

б) Водій погрожує пільговику, який намагається захистити свої права на безкоштовний проїзд, – «Більше я Вас в автобус не візьму, а буду проїжджати мимо». Він позбавляє людини права навіть думати про це, щоб уникнути цього беззаконня;

в) Водій зупиняє автобус, двері не відчиняє, виходить із кабіни до пільговика та й каже, – «Якщо заплатиш за проїзд, – впущу та повезу. Якщо ні, – в автобус не впущу та поїду далі». В разі коли людина запізнюється по своїм справам, їй нічого не залишається, як сплатити за проїзд;

г) Водій в присутності всіх пасажирів просто нагло виганяє з автобуса дитину з багатодітної сім’ї за те, що у неї навіть нема чим сплатити за цю дорогу. Куди вона поспішає, – на навчання чи додому, його це не цікавить. А на пред’явлене посвідчення «дитини з багатодітної сім’ї», в якому ці пільги на безкоштовний проїзд, встановлених законом України чітко прописани на однієї із сторінок, водій не звертає ніякої уваги. – «Я сам держава. Що хочу, – те ворочу!».

Такі випадки не одинокі, різні, в залежності від ситуації. Вони пригнічують честь та гідність наших батьків пенсіонерів, ветеранів війни та праці, дітей сиріт, дітей з багатодітних сімей, інвалідів різних категорій, чорнобильців та інших достойних громадян, яких держава взяла під свій захист. Ніхто не вправі позбавляти цих людей прав на пільги, наданих їм законом України за їх заслуги чи шану.

Дуже просимо вас, шановні депутати, чиновники різних рівнів, впливові структури, організації, які мають всі права на те, щоб вести розслідування та перевірки, – «Проведіть розслідування. Перевірте, насправді це відбувається чи ні. Спитайте якомога більше громадян, свідків та постраждалих цих беззаконних дій і самоуправства».

Це явище має масових характер. Правопорушники нічого не бояться, ні штрафів, ні тендерів, ні судів, навіть Самого Бога. Накажіть винних. Зупиніть беззаконня. Знайдіть певні важелі, – позбавлення ліцензії чи притягнення до кримінальної відповідальності винних. Не будьте байдужими з кам’яним серцем. Відкрийте очі та вуха. Побачте сльози та відчай людей. Почуйте крики душі ваших матерів, батьків та дітей.

Врешті решт, просто покажіть що ви є, а не вмерли. Покажіть що десь ви існуєте. В Житомирі? Поза його межами? Де? Поверніть віру людей до вас. Виправдайте кошти платників податків, на які ви їсте, живете, працюєте.

Пам’ятайте! Горе не трапляється раз. Старість нікого не мене. На нашому місці можете бути і Ви, чи Ваші рідні та близькі. Зупиніть беззаконня! Накажіть винних! Благаємо вас!

Зі щирим серцем до кожного із вас.»

Прес-служба ЖОГО МІР