80-ті роковини голодомору. В Житомирі вшанували пам’ять тих, хто загинув

Сьогодні 80-ті роковини голодомору 1932-1933 років, під час якого понад 7 мільйонів українців померли від штучно організованого голоду.

Ті хто пережив голод, через все життя пронесли жахливі картини того, що відбувалося.

А було те, що люди вмирали в страшних муках й не було крихти хліба – “червона мітла” забирала всю їжу, а зерно постачали за кордон.

Голодомор 1932-1933 років нині оцінюється як спланова акція тодішнього керівництва СРСР з метою здолання опору народу, передусім, селян, які зі зброєю в руках зустрічали чужинців на своїй землі.

Водночас, прикро визнавати, але потрібно про це говорити, що в реалізації цього страхітливого нелюдського задуму брали участь в тому числі й українці.

23 листопада 2013 року в день 80-річниці Голодомору влада міста, області, житомиряни та гості міста зібралися біля пам’ятника «Сумуючий янгол», щоб покласти квіти, запалити свічку та вшанувати пам’ять про тих, хто загинув від голоду.

«Сьогоднішній день — це день національної свідомості. Ми відповідальні за те, щоб така трагедія більше ніколи не повторилася у житті нашого народу та зобов’язані зробити все, аби пам’ять про тих, хто загинув, завжди була живою», — сказав житомирський міський голова Володимир Дебой.