В Житомирі розберуться з постачальником, який постачав в дитсадки спред

В Житомирських дитсадках знову виявили спред замість масла.

Про це на сторінках у Фейсбуці повідомили депутати міської ради.

24 грудня в Житомирі був проведений виїзний контроль комісією в складі заступника міського голови Наталії Леонченко, депутата Олександра Рабіновича, представників управління освіти, керівників ДНЗ № 33,38, в яких бралось масло на аналіз.

Відібрали 3 зразки й направили їх на дослідження в три лабораторії – «РУДЬ», «Фаворит», ДП «Держстандартметрологія». Мета – дослідити наявність рослинних жирів.

Результати невтішні. В зразках масла виявили рослинні жири. Методика дослідження лабораторії маслозаводу «РУДЬ» встановила наявність рослинних жирів, не вказавши їх частку, «Фаворит» встановив, що в зразку масла є 75% рослинних жирів, й лише 25% молочних. Схожі результати показала лабораторія державного підприємства «Держстандартметрологія».

Сьогодні з цього приводу заступник міського голови Наталія Леонченко, яка курує галузь освіти, скликала брифінг для ЗМІ, який окрім журналістів відвідали керівники управління освіти міської ради та депутат Олександр Рабинович, який нині в опозиції до нинішнього виконкому.

В ситуації, коли йде мова про здоров’я дітей й результати дослідження показали, що замість масла в дитячих садках Житомира справді спред – управління освіти міської ради виставило претензії до постачальника – ПАТ «Продцентр».

«Відповідне звернення щодо оцінки дій постачальника міська рада спрямовує в прокуратуру й СБУ», – повідомила Леонченко.

Спредом дітей не годуватимуть – частину повернуть постачальнику, а решту залишать в дитсадках для того, щоб правоохоронні органи змогли провести слідчі дії.

Щодо 2014-го року, то 26-го грудня в Житомирі розпочато нові тендерні торги по всім групам товарів й продуктів харчування для закладів освіти Житомира.

Щоб унеможливити повторення подібних ситуацій, які призводять до того, що діти в дитсадках споживають продукти харчування неналежного складу, Наталія Леонченко повідомила: під час проведення тендерів будуть посилені вимоги до постачальників, в бюджет 2014-го року закладуть кошти на проведення додаткових позапланових перевірок.

Відповідно до законодавства вся відповідальність за продукт, який потрапляє до НЗ лежить на постачальникові, який надає сертифікат якості продукції, яку він постачатиме. Таким чином він зобов’язується надавати якісну продукцію.

Щодо масла в дитсадки Житомира, то учасник тендеру має надати замовнику товар… дозволений до продажу та вживання на території України… який не має містити ГМО, має відповідати заявленій вазі та кількості.

Масло вершкове – не менше 72% жирності, без домішок рослинного жиру та барвників.

Результати проведеного дослідження показали наявність рослинного жиру, а отже щодо постачальника, який зобов’язувався постачати масло, а не спред, можуть бути застосовані заходи, у встановленому законом порядку.

Рабінович: «17.11 тема піднята вперше. Наталія Боровська відправила зразок масла на експертизу. Що ми отримали? Боровську звинуватили в піарі.

Лише через 2 тижні мерія створила комісію в складі заступника міського голови Наталії Леонченко й працівників управління освіти. Результати показали, що масло належного складу. Далі ми провели ще один непублічний аналіз. Й знову виявили спред.

Ви зі своєї сторони не відслідковуєте процес. Ваша основна задача – зняти з себе відповідальність. На сьогоднішній ранок дитсадки не вилучають масло».

Леонченко: «Так, справді, ми провели дослідження зразків масла в ДНЗ Житомира й 2-го грудня повідомили про результати лабораторних досліджень, які зробила «Держстандартметрологія». В протоколах досліджень було зазначено, що рослинних домішок не виявлено. Й справді, в грудні за вашої участі ми провели повторний лабораторний контроль, результат якого й виявив рослинні жири, яких бути не повинно. На тому брифінгу ні слова звинувачень в бік Боровської не прозвучало – було лише зауваження, що ми не можемо слугуватися результатами дослідження, наданими Боровською, оскільки вони були зафіксовані в службовій записці, а не так як передбачає законодавство».

Леонченко наголошує: відповідальність сторін буде підвищена за рахунок посилення контролю за постачальниками.