У Бердичеві вночі скинули Леніна

Вночі 6 грудня в Бердичеві невідомі знесли пам’ятник Леніну, що знаходився на території однієї із шкіл.

Про це Репортеру повідомили в УМВС.

Впавшого Леніна виявив охоронник, який почув стук від падіння.

Зі слів директора школи, пам’ятник Леніну не перебував на балансі навчального закладу. Працівники міліції встановили, що статуя була повалена за допомогою мотузки.

Міліція порушила кримінальну справу.

Нагадаємо, памятники Леніну валять по всій країні, в тому числі його завалили і в Києві.

Ініціатори посилаються на резолюцію ПАРЄ та указ Президента.

Так, у 1996 та 2006 роках ПАРЄ ухвалила резолюції «Стосовно заходів з ліквідації спадщини колишніх комуністичних тоталітарних режимів» і «Про необхідність міжнародного засудження злочинів тоталітарних комуністичних режимів».

Згідно з указом Президента України Віктора Ющенка № 423/2009 «Про додаткові заходи щодо вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 років в Україні», в якому йдеться про знесення пам’ятників особам, причетним до голодомору та політичних репресій, пам’ятники Леніну, також підлягали знесенню, оскільки саме Володимир Ленін був безпосереднім організатором голоду 1921-22 в Україні, видавши наказ насильно вилучати і вивозити хліб з України в голодом зморені райони Поволжя. В Указі Президента, зокрема, йдеться про необхідність «вжити в установленому порядку заходів щодо демонтажу пам’ятників та пам’ятних знаків, присвячених особам, причетним до організації та здійснення Голодомору 1932 – 1933 років в Україні та політичних репресій, а також щодо перейменування в установленому порядку вулиць, площ, провулків, проспектів, парків та скверів у населених пунктах України, назви яких пов’язані з такими особами.»

Цей указ досі є чинним.