Леонченко розповіла про спред

У Житомирі посилили контроль за якістю продуктів, які постачатимуться в дитячі садочки.

В тендерній процедурі прописали систему лабораторного контролю за кошти постачальника.

Скандали зі спредом в дитячих садках Житомира набули гучного розголосу. Нагадаємо, двічі в грудні 2013-го року комісійно в дитсадках міста виявляли замість масла солодкого вершкового спред. Про необхідність покарати винних говорили місцеві опозиціонери.

Питання щодо якості харчування в дитячих садочках Житомира піднімалося на рівні обласної ради – навіть була створена робоча група з вивчення обставин постачання продуктів, які шкодять здоров’ю дітей. Також відкрите кримінальне провадження, але не проти конкретних осіб, а по факту.

В цей же час постачальник ПАТ “Продцентр” заявив, що його таким чином прагнуть витіснити з ринку.

Як стало відомо, ця ж компанія далі продовжує вигравати тендери на постачання продуктів харчування в дитячі садки Житомира, але не на масло. Масло ПАТ “Продцентр” постачатиме в заклади освіти Житомирського району.

За інформацією заступника мера Наталії Леонченко, згідно останніх тендерів масло в дитсадки Житомира постачатиме ТОВ “Акріс Логістік”, яка є дистрибютором ТМ “Рудь”, тобто житомирські діти споживатимуть масло виробництва відомого місцевого виробника.

Голова тендерного комітету Зоя Грачова каже, що вподовж минулого року масло в дитсадки Житомира постачалося відповідної якості й лише в грудні наприкінці року було виявлено 120-тикілограмову партію, в якій замість масла був спред. Реакція була миттєвою – продукт, який не відповідає нормам був негайно вилучений з раціону, розпочались службові дії збоку прокуратури.

Леонченко зазначає, що з помилки минулого року зроблені висновки. Тепер з постачальниками й виробниками проводять більш серйозні переговори щодо отримання гарантій якості продуктів, які постачатимуться, адже питання спреду нині під прискіпливою увагою опозиції й черговий випадок його виявлення може стати нищівним ударом по міській владі Житомира.

Також, навчений гірким досвідом демпігнування деякими учасниками торгів, коли ціни, які виставляються на конкурс нижче, ніж на оптовому ринку, тендерний комітет звертатиметься до виробників продукції із запитами щодо реальності якості за такою низькою ціною.

Щодо покарання винних в середовищі керівників міської ради, які допустили споживання дітьми спреду замість масла, Наталія Леонченко, яка отримала премію, зауважила, що діє згідно повноважень, в які не входить відповідальність за якість продуктів харчування, а виключно координація роботи управління освіти міської ради.

Одна з пропозицій, яка пролунала від журналістки Марії Хіміч звучала так: “передати право закуповувати харчі самим дитсадкам, а не робити це через тендерний комітет управління освіти”.

На це Леонченко відповіла, що децентралізація ускладнює систему контролю, оскільки за такої системи 90% відповідальності за якість продуктів перекладатиметься на керівників закладів.

“Розпорошити контроль не є управлінським рішенням”, – сказала Леонченко.

З першого січня 2014-го року в Житомирі збільшено грошову норму харчування на 3,1 мільйон гривень.

З початку цієї каденції, з 2010-го року видатки на харчування в дитячих садках Житомира зросли в 2 рази – з 7-ми до 14-ти мільйонів гривень. Харчування здійснюється на основах співфінансування з батьками.

Збільшення видатків частково пов’язано зі зростанням цін на продукти харчування від виробників, а в основному – зі збільшенням натуральних норм в 2 рази, тобто харчування в дитсадках Житомира за ці три роки стало кращим в 2 рази.

Оскільки зросли видатки з бюджету, то відповідно й батьки стали платити більше. Скарг від них з цього приводу не надходило.