Рятувальники на Житомирщині не встигають вчасно на пожежі, бо зачасту знаходяться дуже далеко від них

Рятувальники на Житомирщині не встигають вчасно на місце пожежі, бо в більшості знаходяться на відстані, яка перевищує норму в десять разів.

Про це 5 лютого заявив Микола Олещенко, під час обласної селекторної наради з питань забезпечення життєдіяльності населення в опалювальний період 2013/2014 року, передали Репортеру в обладміністрації.

Микола Олещенко наголосив, що відповідно до норм, пожежні автомобілі (таких на Житомирщині діє 159, із яких 79 – на постійному чергуванні) є найбільш ефективними, перебуваючи від об’єкта загорання у радіусі не більше 3 км.

У нашій області ця відстань становить переважно 30 км, а тому рятувальники не встигають вчасно прибути на місце пожежні.

Так, лише у десяти районах на повну потужність працюють пожежні депо. Найбільш раціональним вирішення цієї ситуації Микола Миколайович вражає створення по одному депо на дві-три сільські ради.

Загалом протягом 2013-го року у населених пунктах і на об’єктах області виникло 1839 пожеж, наслідок яких загинуло 90 осіб, у тому числі – семеро дітей. Втрати Житомирщини при цьому становлять 63,9 млн грн, із яких 27 мільйонів прямих збитків.

“На жаль, тенденція до збільшення кількості пожеж зростає. – констатував посадовець, пояснивши: – При цьому значна частина пожеж, що супроводжувалася людськими жертвами, викликала передусім від недотримання правил користування пічним і газовим опаленням. 63 % пожеж у сільських населених пунктах зазвичай виникають банально через непотрушення сажі у димоходах будинків”, – зазначив заступник голови.