Житомирському будинку урочистих подій попри кризу треба 487 тисяч гривень. Фото

У Житомирі склалась парадоксальна ситуація: в одному приміщенні, Будинку правосуддя, що на Майдані Соборному, одночасно засуджують злочинців й одружують молодят. А те місце, яке насправді призначене для проведення весільних церемоній, реєстрації шлюбів і де відбувається народження нових сімей, повноцінно ці функції здійснювати не може через стан приміщення.

Це – Будинок урочистих подій. Навіть сама назва говорить за себе!

Нагадаємо, зважаючи на ситуацію, що склалась в Україні, Кабмін України видав постанову від 1 березня 2014 р. № 65 «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету», яка стосується державного бюджету. Цілком зрозуміло нова влада Житомира економитиме кошти бюджету розвитку.

Так, Сергій Сухомлин, за кандидатуру якого на посаду першого заступника міського голови депутати проголосували на сесії 27 лютого 2014 року, нещодавно заявив, що Житомиру в цьому році не потрібні реконструкція Замкової гори, вулиці Михайлівської, частина технічного обладнання для роботи КП «Зеленбуд», новий катафалк, під питанням – будівництво кладовища. Виникає питання: на що саме тоді напередодні місцевих виборів будуть витрачатись кошти бюджету розвитку?

Однією з проблем приміщення Будинку урочистих подій є стан основної балки на другому поверсі, що вкрита глибокими тріщинами

Тріщини є також на стелі, стінах, на віконному склі

Віконні шибки, дерев’яні сходи, підлога, двері в «розхитаному» стані

Загальна вартість робіт згідно проектно-кошторисної документації по об’єкту складає понад 968 тисяч гривень.

У 2014 році на капремонт в середині приміщення Будинку урочистих подій по вулиці Велика Бердичівська, 61/18, заплановано виділити 487 тисяч гривень коштів міського бюджету.

Основні роботи, які заплановано виконати:

1. заміна тепломережі;

2. заміна електрообладнання, вікон, дверей, які повинні бути ідентичними до тих вікон і дверей, які є зараз, оскільки Будинок урочистих подій є об’єктом культурної спадщини – архітектурною та історичною пам’яткою.

Про особливість реконструкцій об’єктів культурної спадщини зазначено у Законі України «Про охорону культурної спадщини». Зокрема, у Законі говориться про те, що всі ремонтні роботи повинні бути виконані без зміни будь-яких властивостей.

Приміщення перебуває на балансі управління культури міської ради і є власністю громади міста і на сьогоднішній день в ньому розміщені – КП «Обрядове», управління культури та управління у справах сім’ї, молоді та спорту Житомирської міської ради.

Довідка:

Будинок урочистих подій побудований у 1903 році житомирським нотаріусом Філіпповим Іваном Михайловичем.

Після революції тут розміщувалась партійна школа і штаб Будьоннівської кінної дивізії.
Будинок має напівциркульні та прямокутні вікна, фриз, карниз. Збудований у стилі необароко.