У Житомирі ще чекають на квартиру від держави майже 12 тис. сімей та одинаків

У Житомирі кількість сімей та одинаків, які перебували на квартирному обліку
у 2013 році становила 11 тис. 725.

Такі дані, станом на 22 квітня, повідомили Репортеру в управління статистики.

На кінець 2013р. на квартирному обліку в області перебувало 31,6 тис. сімей та одинаків, що на 6,8% менше, ніж на кінець попереднього року.

Із загальної кількості черговиків, які перебували на квартирному обліку, 33,1% – громадяни, які користуються правом першочергового одержання житла, 19,6% – мають право на позачергове одержання житла та 47,3% – перебувають у загальній черзі.

У 2013р. одержали житло та поліпшили житлові умови 274 сім’ї та одинаки (у 2012р. – 346 сімей).

Загалом ситуація з видачею квартир, як і з будівництвом нового житла, в області плачевна.

Станом на 1 січня 2014 року в Житомирській області налічувалося 870 об’єктів, що знаходились у стадії незавершеного будівництва.

Кількість незавершених об’єктів порівняно з попереднім роком звичайно скоротилась на 15 одиниць, але це всього на 1,7%.

Найбільше об’єктів незавершеного будівництва зосереджено у Брусилівському районі (17,1% загальної кількості), м.Житомирі (7,9%) та Радомишльському районі (7,1%).

При цьому в усіх містах і районах області кількість тимчасово припинених або законсервованих об’єктів перевищує кількість об’єктів, що будуються (крім м.Нов.-Волинського).

Основною причиною припинення та консервації будівництва, як зазначають забудовники, є відсутність фінансування.

Покращити ситуацію в свій час мала так звана державна програма “Доступне житло” 70 на 30, яка передбачала компенсацію державою 30% від вартості житла.

Правда, програма серйозно так і не пішла, у зв’язку з повною зупинкою державного фінансування програми у 2013 році.

В області й надалі ніби діє програма забезпечення громадян житлом «Порядок здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов».

Згідно неї, перший внесок позичальника становить не більше 25% вартості житла, максимальна ставка на момент видачі кредиту – 16% річних, з яких держава буде компенсувати 13%, тобто в дійсності громадянин платитиме тільки 3% річних.

При цьому встановлюється термін кредитування – до 15 років.

У програмі беруть участь лише 5 будинків у Житомирі. Більша половина з яких ще так і не здані, а деякі взагалі заморожені (як наприклад, Щорса, 155) і коли будуть добудовані тепер взагалі невідомо.