У Житомирській області футбольні фанати та активісти вшанували пам’ять героїв Коліївщини. Фото

13 квітня футбольні фани, активісти “Нової сили” та священники вшанували пам’ять Героїв Коліївщини.

У с. Кодня кілька десятків чоловік влаштували мітинг-реквієм біля пам’ятника героям повстання.

Учасники поклали до монументу квіти, а місцевий священик отець Костянтин відслужив молебень за душі загиблих козаків.

“Це святе місце для кожного українця. Тут поховані герої гайдамацького повстання, герої Коліївщини, які виборювали кращу долю для нашої країни. Ми пам’ятаємо про подвиг наших предків. І сьогодні, коли “москаль” на кордоні, ми знову покажемо, як показували не раз впродовж історії, що таке український дух. Українці – це нація героїв і ми це довели всьому світу і ще не раз будемо доводити”, – зазначили активісти.

Нагадаємо, у 1768 в Холодному Яру поблизу Чигирина почалося повстання запорожців і гайдамаків під керівництвом Максима Залізняка та Івана Гонти, що отримало назву «Коліївщина».

Повстанці захопили ряд міст: Середнього Придніпров’я, штурмом узяли Умань, і Річ Посполита була вимушена звернутися до Катерини II з проханням сприяти в придушенні бунту.

Російські і польські війська незабаром розгромили розрізнені загони повстанців, а захоплені в полон повстанці жорстоко покарані.

Влаштовувалися показові страти в різних містах Речі Посполитої, а в Кодні відбулася масова різанина.

Під керівництвом польського воєначальника І. Стемпковського повстанцям рубали голови, садили на кіл, четвертували.

В Кодні стратили близько 300 учасників «Коліївщини», і село стало символом скорботи і пам’яті про волелюбних і непокірних синів українського народу.

До 200-ліття трагедії на околиці Кодні, 29 червня 1968 р. на козацькому кургані-могилі, оточеною щільним кільцем дерев, встановлений монумент пам’яті учасників «Коліївщини».