У Житомирській області пенсіонер створив музей під відкритим небом. Відео. Фото

Музей на відкритому повітрі відкрив житель села Чабан Овруцького району, передає “ЖОТРДК”.

Унікальні експонати поліської природи та побуту наших предків привертають увагу гостей, в тому числі і іноземних туристів.

Олександр Кобилінський працював і водієм, і трактористом, і охоронцем каменедобувного кар’єру. Перші захоплення розпочалися тоді, коли охороняючи великий масив добування різних порід каменів, бачив унікальне і неповторне не лише в землі, а й вже і на поверхні, коли природа щедро дарувала своїм багатством.

Олександр Кобилінський – засновник музею:

«Ось камінь лежить на дорозі і не один, їх три і всі вони різні. Це цікаво. Я пішов до кар’єру і почав носити їх додому, а там і кварцити, і пісчаники та інше».

Лісівники з повагою та розумінням ставляться до занять ентузіаста, який розпочав таку справу, а вже згодом і селяни почали його підтримувати.

Зібрано не лише чимало порід каменю, а й рослинного, деревного світу, все те, чим багата поліська природа.

Тарас Садовинський – лісничий:
«Ось ми можемо йти і нічого не побачити і нічого не почути. А він так не вміє. Все щось приносить із дерева і вдома вже обріже його і виставить в музей».

Оселя Олександра Кобилінського розташована на краю села. Все представлене зроблено своїми руками.

Кількість експонатів – тисячі, їх ніхто не рахував, бо кожен день люди приносять свої знахідки. Тепер музей став не особистим, а колективним. Приїжджі просять продати хоч один експонат.

«Просять і гарні гроші пропонували, але я на це не реагую, ні на які гроші, бо це музей не мій, а людський і він для людей повинен існувати».