У Житомирській області рівненчани незаконно видобувають бурштин

У Житомирській області, в Олевському районі, рівненчани незаконно видобувають бурштин.

Про це Репортеру повідомили в УМВС.

Днями до Олевського райвідділку міліції надійшла оперативна інформація про те, що на території району невідомі особи проводять копальні роботи нібито з видобутку дорогоцінного каміння.

Для перевірки цих відомостей правоохоронці організували комплекс профілактичних заходів.

У ході їх проведення оперативники карного розшуку разом з дільничними інспекторами на лісовій дорозі зупинили два підозрілих автомобілі ВАЗ.

В їх салонах знаходилося восьмеро невідомих осіб, які представилися жителями сусіднього регіону.

Слідчо-оперативна група Олевського РВ УМВС під час огляду автівок виявила та вилучила каміння бурштину загальною вагою у 300 грамів, а також знаряддя, яке використовувалося для незаконного видобутку.

“Восьмеро затриманих чоловіків насправді виявилися жителями Рівненщини. Вони пояснили, що спробували здобути дорогоцінне каміння вручну, аби в подальшому заробити на його продажу, – каже начальник Олевського РВ УМВС Юрій Бовсуновський.

Під час подальшого з’ясування обставин правоохоронці встановили й місце незаконного видобутку, де залишилися красномовні сліди від недавнього застосування лопат.

Водночас інформація про подію була внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

За чинним законодавством подібні дії караються значними штрафними санкціями, обмеженням чи позбавленням волі на строк до двох років.

Бурштин — це закам’яніла смола давніх хвойних дерев. Дорогоцінний мінерал має 250 різновидів. Його колір залежить від домішок, які сплавилися зі смолою приблизно 40 млн років тому.

Добувають бурштин у Рівненській, Житомирській областях.

Бригада старателів, пише “Газета по-українськи” може намити за день від 100 г до 2,5 кг бурштину. Але трапляється, що й до 10 кг.

Для порівняння: державне підприємство “Бурштинові копалини” за день видобуває 12–20 кг бурштину.

Найдешевше коштують бурштинові уламки, з яких викладають картини, — $5–10/кг. Більші камінчики, по 100–200 г, продають по $150–200/кг. Бурштин першого сорту вагою 250–500 г коштує в середньому $300–400/кг.

Камені більшого розміру або з включеннями (комахами й т.ін.) оцінюють поштучно. Ціна залежить від попиту. Навесні минулого року за кілограм бурштину пропонували до $600.

Камінь збувають місцевим чи іноземним перекупникам, переважно полякам і прибалтам.