Житомирські рятувальники закликають до безпечного Великодня

Житомирські рятувальники закликають населення відзначити Великодень безпечно.

Напередодні та через тиждень після цього великого свята люди традиційно їдуть на цвинтар до могил своїх родичів.

Часто, прибираючи могили, вони спалюють сміття та сухе листя. Під час таких робіт необхідно дотримуватися правил пожежної безпеки.

Зокрема, складати сміття треба у спеціально відведених для цього місцях. Також громадяни мають змогу виїздити на відпочинок до лісових масивів. Подібні виходи на природу дуже рідко обходяться без розведення вогнища.

Крім того, у ці святкові дні чимала кількість людей відвідає храми та інші релігійні заклади області.

Під час літургії священнослужителі та віруючі використовують відкритий вогонь у приміщеннях, що може становити небезпеку при великому скупченні людей.

Саме тому рятувальники Житомирщини, звертаюся до громадян із проханням дотримуватися елементарних правил безпеки:

– під час перебування на природі, дачній ділянці, приватному житловому секторі намагайтеся, щоб на вашій ділянці було якнайменше сміття. Залишки минулорічної трави, зрізані або сухі гілки краще одразу перенести на смітник. Біля будинку обов’язково має бути ємність із водою, а в будинку – вогнегасник;

– не дозволяйте дітям гратися з відкритим вогнем під час відпочинку;

– відпочиваючи у лісі, в жодному випадку не можна залишати багаття без нагляду, небезпечно розводити його на торф’яних ґрунтах та у хвойних лісах.

Навколо вогнища повинна бути обкопана ділянка діаметром не менше одного метра, а саме вогнище має знаходитися не ближче десяти метрів від кущів або дерев;

– під час проведення Великодніх богослужінь потрібно бути більш пильними і уважними при використанні відкритого вогню. Не слід залишати у церквах непогашені свічки після завершення служби;

– необхідно вкрай обережно поводитися із різноманітними електричними гірляндами (пристроями), якими прикрашають внутрішні конструктивні елементи церков, іконостаси та окремі образи.

Використання різноманітних подовжувачів, з’єднання електричних дротів звичайною «скруткою» та використання у електрозапобіжниках так званих «жучків» можуть будь-якої миті призвести до виникнення пожежі.

І найголовніше. При перших ознаках пожежі негайно телефонуйте “101”.