Найчастіше порушують права житомирських підприємців міліція, екологи та архітектурна інспекція

Найчастіше порушують права житомирських підприємців управління Державної служби по боротьбі з економічною злочинністю УМВС України, Державна екологічна інспекція та Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю в області.

Про це розповіла начальника відділу захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави прокуратури Житомирської області Юлія Огородник, повідомили Репортеру в прокуратурі.

За її словами, у всіх без винятку контролюючих органах, щодо діяльності яких проводились прокурорські перевірки, виявлено численні порушення вимог законодавства.

Вона відзначила тенденцію щодо характеру вказаних перевірок, що полягає у перевірці правоохоронцями переважно власників кафе, ресторанів, автомийок та станцій технічного обслуговування.

Водночас, зауважила вона, витребувана інформація у подальшому не використовувалася.

Так, навела приклад прокурор, посадові особи УДСБЕЗ УМВС України в області надіслали підприємцям листи, у яких безпідставно вимагали надати майже 30 найменувань документів.

Серед них – свідоцтва про державну реєстрацію, установчі документи, правовстановлюючі документи на землю, будівлі, схеми підключення комунікацій, штатні розклади працівників, санітарні книжки, накази на призначення директора та бухгалтера, погодження на здійснення діяльності контролюючих органів тощо.

«На всі ці правопорушення прокурори відреагували і винних осіб притягнуто до відповідальності», – зауважила вона.

Загалом в поточному році прокурорами внесено 52 подання, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 70 посадових осіб контролюючих та правоохоронних органів за неправомірні перевірки підприємців (минулого року – майже 100 таких подань).