У Житомирі кінотеатр «Космос» спочатку довели до розрухи (Фото), а тепер намагаються продати за безцінь

Репортер Житомира, отримавши дозвіл на зйомку в кінотеатрі «Космос», який з 2006-го року вже не показує фільмів й фактично згниває як будівельний об’єкт, зробив репортаж з середини цього приміщення.

Враження – гнітючі. Збудований в 1988-му році силами місцевих підприємств, двохзальний кінотеатр на 700 та 200 місць забезпечував соціально-культурні потреби жителів одного з найбільших спальних районів міста – Польової.

Тут функціонував кінотеатр, проходили дискотеки, зал здавали в оренду під проведення урочистих заходів. Так було до тих пір, поки до влади в Житомирі не прийшла Віра Шелудченко та її команда. З 2004-го по 2010-й рік в місті сталися такі зміни: комунальний кінотеатр «Україна» був відданий в приватні руки Сергія Сухомлина й Олександра Рабиновича – там почалося процвітання, а ось два інші кіноконцертні зали – «Жовтень» й наймолодший кінотеатр міста «Космос» почали занепадати й занепали настільки, що скоро житомиряни самі попросять, щоб ці об’єкти з думкою про них віддали в приватні руки.

Питання долі «Космосу» постало під час вчорашнього засідання міськвиконкому. Керівнику об’єднаної дирекції кінотеатрів міста Андрію Ясінському дали завдання за місяць підготувати пропозиції щодо того, що робити з кінотеатром «Космос». Чи вдасться директору висловити бачення, щоб кінотеатр зберегти для жителів Польової й не втратити посаду, побачимо, адже перший заступник міського голови Сергій Сухомлин повідомив про те, що він готує документи на відкритий аукціон, під час якого «Космос» пустять з молотка.

Балансова вартість самої споруди – всього-навсього півтора мільйони гривень. Разом з приміщенням в приватну власність може відійти півгектари землі. Сергій Сухомлин бачить там торговий об’єкт. Це при тому, що законодавство забороняє перепрофільовувати кінотеатри.

Нагадаємо, минулого року, коли місто очолював Володимир Дебой, мерія, бажаючи підняти дитячий муніципальний кінотеатр імені Івана Франка, заклала 700 тисяч гривень на придбання цифрового обладнання, щоб кінотеатр міг демонструвати фільми, які лише вийшли в прокат в цифровій якості й цим самим стати серйозним конкурентом приватній «Україні» та «Мультиплексу» за рахунок значно нижчої ціни квитка, тобто стати кінотеатром для незаможних верств населення.

Однак, після революційних подій, зміни влади й повернення до керма в Житомирі “демократичних бізнесменів” спочатку фінансування купівлі проектора для кінотеатру Франка було «визнано» нераціональним витрачанням коштів, а далі плавно постало питання про продаж кінотеатру «Космос», оскільки в першого заступника міського голови Житомира немає бажання брати участь в завідомо збиткових проектах.

Завідомо збитковим проектом в цьому розумінні є вкладання спільних коштів громади в об’єкт, який приноситиме користь громаді, а не лише власнику забраної в громади комунальної власності.

Про те, що на Польовій немає об’єкту культурного відпочинку, а натомість на районі процвітають такі речі як п’янство, відомо, очевидно і нинішній міській раді. Інвестицією в майбутнє Житомира й покращення генофонду міста міг би стати відроджений центр культурно-масового дозвілля комунальної власності з більярдом, тренажерним залом, кінотеатром, спортивними й творчими гуртками, кав’ярнями, дискотекою, місцем проведення урочистих заходів.

Це те, що можна зробити в межах комунальної власності, й щоб приносило користь місту Житомиру.

Про це говорили члени житомирського народного міськвиконкому.

Проект реконструкції потребує значних капіталовкладень, які можуть сягнути більше 20-ти мільйонів гривень, адже в «Космоса» протікає дах, всередині все розтрощено підліками, які гуляють там у «Сталкера». Таких грошей нинішній бюджет міста немає.

Водночас, Житомир має приклади поетапного фінансування об’єктів реконструкцій, наприклад, Ракушку, яку роблять з 2011-го року, цьогоріч за умови некритичних затримок з казначейством обіцяють відкрити до дня міста.

Оновлення Ракушки також ніби збиткове для бюджету, але в перспективі об’єкт стане туристичною принадою міста, зароблятиме для нього, за рахунок проведення в Житомирі всеукраїнських та міжнародних фестивалів, масових заходів культурного відпочинку.

Житомирянин, який працював в сфері культури Сергій Полубінський каже, що на розвиток дітей ніяких коштів не шкода, тим більше спільних коштів громади, адже діти – це майбутнє громади й перспектива країни. «Кінотеатр «Космос» має бути культурною цінністю для міста Житомира, працювати на підняття культурного рівня жителів Польової, надання їм можливостей культурно проводити дозвілля, розвиватися, знайомитися з надбаннями художників, народних умільців, аматорів, адже в «Космосі» можна проводити і виставки, оскільки це дозволяє площа фойє кінотеатру», – каже Полубінський.

Розвиток культури в Житомирі в майбутньому приведе до економічного процвітання всіх житомирян, а не лише тих, хто може собі дозволити приватизувати комунальний об’єкт.

Цікаво було би почути думку жителів Польової, чи достатньо їм розваг у «Глобалі» й продуктів у «Фуршеті»?