У Житомирській області готові надавати замісну терапію пацієнтам з Криму

На сьогодні Житомирщина та ще 17 регіонів України проінформували про можливість забезпечити замісну підтримувальну терапію (ЗПТ) пацієнтам з Автономної Республіки Крим.

Про це Репортер повідомили в Держслужбі України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально-небезпечних захворювань.

Загальна кількість додаткових курсів лікування, які можуть надати заклади сягнула 416.

У Житомирський області таких закладів чотири: Житомирський обласний наркологічний диспансер, Бердичівська ЦМЛ, Коростенська ЦМЛ та Новоград-Волинське міськрай ТМО.

Нагадаємо, що у зв’язку із закриттям програм ЗПТ в АР Крим та м. Севастополь, відповідними службами вжито заходів для забезпечення безперевності надання медичних послуг пацієнтам ЗПТ, зокрема, проведено аналіз спроможності сайтів ЗПТ материкової частини.

Як пише “Тиждень”, терапія наркозалежних, яка поширена в Україні, у Росії – поза законом. Сьогодні 803 таких пацієнтів із 11 міст Криму стали фактично заручниками, адже не можуть безперешкодно далі отримувати лікування.

Справа у тому, що у Росії вживання метадону й бупренорфіну карається законом. І в РФ уже підтвердили, що змінювати правила під кілька сотень кримчан не збираються.