У Житомирській області рятувальники оперативно гасили лісові пожежі. Фото. Відео

29 квітня на території Смолівського лісництва ДП «Коростишівське ЛГ» Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства відбулися спільні з лісниками тактико-спеціальні навчання щодо ліквідації умовної надзвичайної ситуації, спричиненої лісовими пожежами.

За задумом, на території лісництва сталося загоряння сухої трави.

Через суху та вітряну погоду вогонь швидко розповсюдився на площу 17 га. Низова пожежа швидко переросла у стійку верхову та почала рухатися у північному напрямку.

На місце події відразу ж виїхав трактор МТЗ-80 місцевого лісництва, який за допомогою плуга оборав палаючу траву з метою локалізації вогню. А співробітники лісництва почали ліквідацію пожежі ранцевими оприскувачами.

І хоча лісівники швидко впоралися із низовим загорянням, вогонь вже встиг охопити прилеглий до осередку пожежі ліс.

Про факт займання лісники одразу ж повідомили на пункт зв’язку 20-ї Державної пожежно-рятувальної частини і до місця виїхав Житомирський зведений загін вогнеборців.

Рятувальники провели бойове розгортання. У 130 метрах від осередку пожежі знаходиться природна водойма. Саме на неї для забезпечення безперебійної подачі води встановили пожежно-насосну станцію ПНС-110.

На наступному етапі, в той час, коли триває гасіння верхової лісової пожежі силами та засобами рятувальників, до локалізації залучається ще один трактор лісництва МТЗ-82 із плугом.

Він так само оборює осередок полум’я, щоб зменшити площу займання. А працівники Коростишівського лісгоспу агропромислового комплексу за допомогою бензопил здійснюють зустрічну валку лісу.

Всі ці заходи в підсумку призводять до недопущення розповсюдження полум’я на ще більшу площу та ліквідації пожежі.

До операції було залучено 8 одиниць техніки та 48 чоловік особового складу обох відомств.

“Такі заходи проводяться традиційно перед початком пожежонебезпечного сезону, – прокоментував перший заступник начальника Управління ДСНС у Житомирській області Василь Кучин. – Крім роботи із населенням, ми проводимо спільні з лісівниками рейдові перевірки місць масового відпочинку у лісах для попередження пожеж у екосистемах. Дане навчання направлене на відпрацювання механізму взаємодії підрозділів рятувальників та лісівників у разі виникнення надзвичайних подій чи ситуацій в екосистемах.”


Відео користувача “ZT-GRAD”.