З початку року у Житомирській області покарано 48 чиновників кримінально-виконавчих інспекцій

За результатами прокурорських перевірок, з початку року внесено 66 документів реагування на усунення порушень вимог кримінально-виконавчого законодавства, до відповідальності притягнуто 48 службових осіб кримінально-виконавчих інспекцій управління Державної пенітенціарної служби України в області, органів внутрішніх справ і спостережних комісій райдержадміністрацій.

Про це Репортеру повідомили в обласній прокуратурі.

«Неналежне виконання зазначеними службовцями своїх обов’язків призвело до вчинення особами, які перебувають на обліку у кримінально-виконавчих інспекціях, 46 повторних злочинів, що втричі більше, ніж за аналогічний період минулого року», – констатував начальник відділу прокуратури області Сергій Костюк.

За словами прокурора, працівники інспекцій не вживають достатніх заходів щодо забезпечення відбуття покарання засудженими та здійснення контролю за додержанням ними вимог вироків судів.

Окрім цього, зауважив Сергій Костюк, внаслідок неналежної взаємодії органів внутрішніх справ з кримінально-виконавчими інспекціями, інформування про скоєння засудженими повторних злочинів здійснюється несвоєчасно.

Відповідно, не проводяться у визначений законодавством термін ретельні службові розслідування таких фактів.

Прокурор навів конкретний приклад. Зокрема, працівники міліції лише через 5 місяців повідомили Житомирський підрозділ кримінально-виконавчої інспекції про скоєння засудженим повторного кримінального правопорушення. Це у той час, коли така інформація має надходити протягом 10 днів.

Також, за його словами, міліціонери практично не проводять індивідуально-профілактичну роботу із засудженими, не вживають необхідних заходів для розшуку осіб, які ухиляються від відбування покарання.

«Відповідним чином не налагоджено і роботу спостережних комісій райдержадміністрацій щодо громадського контролю за дотриманням прав і законних інтересів осіб, звільнених від відбування покарання», – підсумував Сергій Костюк.