Житомирський УБОЗ попереджає: за підбурювання до сепаратизму та зраду державі будуть “саджати”

УБОЗ УМВС України в Житомирській області попереджає: за підбурювання до сепаратизму та зраду державі буде кримінальна відповідальність.

Про це Репортеру повідомили в УМВС.

Як твердять правоохоронці, частина регіонів України на півдні та сході охоплені локальними збройними заворушеннями, які провокуються та підтримуються радикально налаштованими сепаратиськими угрупуваннями, що, в більшості випадків, фінансуються місцевим криміналітетом та іноземними спецслужбами.

Окремі екстремісти та нелегітимні громадські організації, які агітують та залучають цивільне населення до акцій громадянської непокори, пропаганди сепаратизму, терористичних актів, збройного захоплення влади, не несуть відповідальності за подальшу долю цих людей та не пояснюють їм серйозності кримінальної відповідальності за такі дії.

Зокрема, відповідно до ст. 109 (Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) Кримінального кодексу України дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, а також змова про вчинення таких дій караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

Стаття 111 (Державна зрада) Кримінального кодексу України передбачає, що державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України; перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, карається позбавленням волі на строк від 12 до 15 років.

Правоохоронними органами і підрозділами по боротьбі з організованою злочинністю, зокрема, постійно ведеться активна робота по виявленню та припиненню діяльності екстремістських злочинних угрупувань.

Організатори та учасники цих злочинних груп рано чи пізно будуть покарані за свої дії.

Водночас згідно з пунктом 2 ст. 111 ККУ звільняється від кримінальної відповідальності громадянин України, якщо він на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників ніяких дій не вчинив і добровільно заявив органам державної влади про свій зв’язок з ними та про отримане завдання.

Нагадаємо, як повідомляв Репортер, деякі організації та житомиряни розповсюджують проти житомирських десантників образливі листівки та знімають відео на підтримку терористів.

За джерелами Репортеру, певних людей активісти вирахували та провели з ними профілактичні бесіди.