Хворий на туберкульоз може заразити 20 людей, а в Житомирській області в районах немає навіть для них ліжок

У світі щорічно реєструється 9 млн. випадків захворюваності на туберкульоз, з них 1,8 млн. людей помирають.

По Україні щорічно хворіє майже 500 тис. людей, у Житомирській області – 865 чоловік, з яких помирає 146.

«Це лише офіційна статистика, а не офіційна статистика така, що на сьогоднішній день хворий на туберкульоз, який не лікується, може заразити до 20 здорових людей, серед яких його рідні, колеги по роботі, під час поїздок в громадському транспорті тощо», – такі факти навела у своєму виступі заступник директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Валентина Грищук, під час засідання територіальної тристоронньої соціально-економічної ради, що відбулось 25 червня.

Вона повідомила, що на фінансування загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2012 – 2016 роки у цьому році виділено 16 млн. грн., що складає 70% від потреби. З них із державного бюджету надійшло 2 млн. 150 тис. (70%), з обласного – 11,5 млн. грн. (72%), з районних бюджетів – 1 млн. 48 тис. грн. (43%).

Про недостатнє фінансування зазначив під час виступу і головний лікар обласного протитуберкульозного диспансеру Віталій Дідик.

«Знаєте, за десять років я вперше на такій нараді. Пропоную в майбутньому провести хоча б одне таке засідання на території закладу, де лікують хворих на туберкульоз. Тоді кожен зможе побачити на власні очі, в яких умовах працюють медичні працівники і лікують хворих».

Віталій Дідик повідомив, що капремонт приміщень вже декілька років поспіль заклад проводить власними силами.

До 1 січня 2014 року в обласному протитуберкульозному диспансері було розгорнуто 500 ліжок. З 1 січня цього року їхню кількість було скорочено на 20 дитячих ліжок.

190 ліжок – це вперше виявлений туберкульоз, 130 ліжок – хіміорезистентний туберкульоз, тобто всього – це 320 хворих, які можуть передавати захворювання. Крім того, є 40 дитячих ліжок, 80 – діагностичних із хірургією і реанімація – 6 ліжок.

Щорічно в цьому закладі лікується від 2 до 2,5 тисяч хворих на активний туберкульоз. Ще є ВІЛ-асоційований туберкульоз, кількість хворих на це захворювання увесь час збільшується.

Крім цього, зростає кількість хворих на мультирезистентний туберкульоз: у 2011 році таких хворих було 80, за п’ять місяців 2014 року їх вже 106. Лікування такої категорії хворих триває 24 місяці. В рік на це потрібно 70 тис. грн.

За словами головного лікаря, Житомирська область – це єдина область, яка немає ліжок в районах.