Екологічна катастрофа у Житомирському районі. Фото

Днями мешканці села Клітчин Житомирського району провели акцію «Ми за чисте повітря».

Адже більше 8 років жителі страждають від смороду, який розповсюджується по всьому селу від очисних споруд каналізації №2 м. Житомира.

Все це почалося відтоді, як на території ВАТ «Житомирський завод хімічного волокна» розпочало свою діяльність ТОВ «ЕМІ-Україна ЛТД», яке займається виготовленням шкіряних напівфабрикатів. Крім того, по вулиці неподалік розпочали свою діяльність і нові підприємства, такі як «Ізоват», «М’ясо Полісся», силікатний завод, Житомирський м’ясокомбінат та інші. Ці виробництва згідно передбаченого проектом технологічного регламенту застосовують хімічні речовини.

Селяни обурюються: «Дуже добре, що власники цих підприємств створюють нові робочі місця, поповнюють бюджет міста. Але чому при цьому не забезпечено належним чином роботу локальних очисних споруд, чому не здійснюється лабораторний контроль за дотриманням гранично-допустимих норм викидів та скидів. Хто має за це відповідати? Чому ми маємо страждати від постійного смороду?»

Юлія Давиденко, депутат Житомирського районної ради від «УДАРу», підняла цю проблему знову: «Я звернулася з депутатськими зверненнями до голови обласної ради, голови облдержадміністрації, до депутатів обласної ради, до державних екологічної та санітарно-епідеміологічної служб. Тому що страждають не тільки мешканці села Клітчин, але й Станішівки, Бистри, Слободи-Селець та райони Хінчанки і Польової міста Житомира. І справа не лише у смороді, але й у загрозі здоров’ю людей, особливо шкода дітей, яких тут багато».

У державних установах стверджують, що ця територія є екологічно-небезпечною зоною, проте людей, які переїжджали туди жити і будували будинки, про це не попереджали і дозволили розбудувати дві нові вулиці.

«Насправді, вирішення даної проблеми – змусити підприємства працювати згідно інструкцій та в рамках санітарних норм, не порущуючи вимог природоохоронного законодавства, а також збудувати цех механічного зневоднення сирого осаду як це робиться у Європі. Головне, щоб громада не опускала руки і тримала це питання на постійному контролі, адже ніхто крім них не здатен змусити владу вирішити дану проблему. Згуртувавшись, народ може все, і Майдан це довів» – додала Юлія Давиденко.

Прес-служба Житомирської міської
організації ПП “УДАР Віталія Кличка”