Хлібне місце

Влада Житомира пообіцяла до 1 серпня припинити стихійну торгівлю на вулицях міста. Ось тільки продавці про це нічого не знають та кажуть, що будуть і надалі торгувати на Хлібній.

Жодна влада не змогла остаточно звільнити вулицю Хлібну в Житомирі від стихійної торгівлі – на місця тих, кого переселили в павільйони приходять інші. Ті, хто торгує на ринку й платить податкок за місце – скаржиться на стихійних торговців, які торгують дешевше й забирають левову частку попиту.

До того ж стихійна торгівля у тому вигляді, в якому вона є в Житомирі псує центр міста, погіршує його туристичну привабливість.

Перенести торгівлю зерном й господарськими товарами в інше місце й встановити такі штрафи, щоб навіть думки не було торгувати з асфальту на Хлібній, а також інших вулицях – вольове рішення, яке могло б вирішити питання зі стихійною торгівлею в Житомирі.

Торговці з тротуару перейшли б продавати на соціальний ринок, проте, кажуть, таких місць їм ніхто не пропонує. Натомість павільйони на ринку, куди їх направляють, переповненні перекупниками.

Репортер Житомира особисто переконався, що вільних місць на прилавках ринку фактично немає.

За словами чоловіка, який продає зерно, продавцям із подібним товаром продавати в будь-якому іншому місці взагалі не вигідно. Зерно купують здебільшого селяни, тому що поблизу розташована автостанція. Якщо ж перемістити товар в інше місце, нести зерно покупці фізично не зможуть.

Пiдприємцi готові платити владі за місця, тобто узаконити стихійну торгівлю, додатково поповнюючи міський бюджет, однак їх ігнорують.

«Нам кажуть, що стоїмо тут на вулиці не законно. Про який закон ми говоримо?! Розберіться між собою чиновники-хабарники, а вже потім вимагайте щось від простих людей. Якщо будете нас чіпати, то ми прийдемо із зерном та голубами до житомирської мерії під вікна», – запевнила підприємець Надія.

Підтримують підприємців і покупці. Вони стверджують, що також підуть мітингувати під міську раду.

«Я теж піду з продавцями до цієї влади. Так не можна – або дайте людям нормальні місця, не під туалетом і смітниками, або перестаньте їх показово ганяти раз у тиждень», – висловила свою позицію житомирянка Галина.

Власники товару передають «вітаннячко» владі Житомира, яка не попередила їх про припинення торгівлі до 1 серпня та обіцяють відкрити так званий «соціальний ринок» під вікнами міської ради вже у найближчий час.