Кандидат на посаду керівника фіскальної служби у Житомирі будує будинок, але не пам’ятає його адреси. Фото

Громадське обговорення кандидата на посаду начальника головного управління державної фіскальної служби в Житомирській області Лілії Куришко, відбулось 20 серпня в Житомирській облдержадміністрації, викликало двозначне ставлення і неабиякий резонанс серед житомирян.

Не встигла Житомирщина оговтатись від події минулого тижня – 16 серпня, коли біля будівлі УМВС палили шини і відбувся протест активістів, щодо призначення на посаду начальника УМВС України в Житомирській області Вадима Фокіна і його рапорту про звільнення, як виник черговий скандал.

Між іншим, Вадим Фокін родом із Дніпропетровська, був заступником начальника ГУ Міністерства внутрішніх справ України (начальником слідчого управління). В свою чергу, за словами Лілії Куришко, з 2011 року вона разом із сім’єю проживає у Дніпропетровську, а з 2013 року і до сьогодні працює на посаді заступника начальника ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області.

20 вересня на громадських обговореннях кандидата на посаду начальника ГУ державної фіскальної служби в Житомирській області були присутні активісти, депутати Житомирської міської та обласної ради, підприємці, спортсмени і ті, хто відбував покарання в місцях позбавлення волі. Під час громадського обговорення Лілія Куришко розповіла про себе, сім’ю, доходи, а також відповідала на подекуди гострі питання присутніх.

«Доходи сім’ї за 2013 рік сягають сукупно приблизно 200 тисяч гривень, – розповіла під час виступу Лілія Куришко. – В Житомирі ми проживаємо в квартирі, площею 55 кв. м. Мій батько проживає в однокімнатній квартирі, площею 18 кв. м. Є в сім’ї земельна ділянка в селі Гадзинка – 20 соток, а в батька є земельна ділянка в Пряжево – 20 соток. Також у нас є два авто – Мітсубісі Корт 2005 року і автомобіль Лексус 2012 року».

Загалом громада по-різному реагувала на те, що розповідала кандидат на посаду. Були як прихильники, так і противники такого призначення. Ті, хто виступав «проти» запитували про можливі кримінальні справи. Лілія Куришко відповіла, що їх немає. Крім того, цікавилися її позицією, щодо корупційної системи в податковій і як вона планує її долати, а також тим, чому багато людей не хочуть з нею працювати.

Негативно житомиряни реагували на відсутність ще декількох кандидатур і будь-яких альтернатив. Громада зазначила, що відчуває себе ошуканою. На цей закид голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Машковський відповів, що на посаду заступників він сам дає пропозиції, бо йому «з цими людьми працювати», проте:

«Тут рішення ми не приймаємо, а остаточне рішення приймає Головна фіскальна служба України. Пані Лілія сама, знаючи мою позицію, висловила бажання взяти участь у слуханнях», – зазначив Сергій Машковський.

«За» кандидатуру Лілії Куришко виступили екс-член ГО «Автомайдан» з села Гуйва Іван Єщенко, якого виключили зі складу Автомайдана через негідну поведінку, директор ПАТ «Житомиробленерго» Анатолій Левицький (структури обленерго в Україні, за даними різних ЗМІ, є нібито підконтрольними російським підприємцям і депутатам), директор компанії «Юнік Фарма» Михайло Махінов (у 2012 році балотувався кандидатом у депутати Верховної Ради України по виборчому округу № 65), деякі представники спортивної громади Житомира (спортсмени-рукопашники, самбісти, футболісти) та ін.

Не менший резонанс викликала кандидатура Лілії Куришко і в соцмережах.
Зокрема, один із житомирських сайтів опублікував матеріал «До Інтернету потрапили списки чиновників-корупціонерів» (за 23 липня 2008 р.), в якій зазначено, що до списку чиновників-корупціонерів потрапила і Лілія Куришко.

Користувачі соцмереж цю інформацію підтверджували і спростовували.

Житомирський підприємець Олександр Дмитрук, який виступав під час громадського обговорення проти кандидатури Куришко і розповів, що на власному досвіді зустрівся з корупційними діями кандидата на дану посаду, до початку обговорення написав про її несхвалення на своїй сторінці в соцмережі.

Інформацію про те, що у 2005 році Лілія Куришко сприяла незаконному відшкодуванні з держбюджету ТОВ «Спец постач» (м. Андрушівка) близько 10 млн. грн. підтвердила екс-голова Андрушівської районної держадміністрації Катерина Курсон. «По Андрушівці правда. Вона особисто «керувала» відшкодуванням даної суми, будучи на посаді в обласній ДПА, особисто приїхала в Андрушівку і «тріпала» душу і здоров’я всім причетним до цього особам, як в ДПА, так і в УДК», – зазначила у коментарі Катерина Курсон.

21 серпня, наступного дня після обговорень, я побувала в Пряжево, щоб дізнатись, де саме знаходиться і яку саме земельну ділянку в Пряжево має родина Куришко, оскільки під час виступу Лілія Куришко випадково обмовилась, що має 20 га землі (замість 20 соток). За адресою виявилась вже не просто ділянка, а 4-поверховий будинок.

Я зателефонувала пані Курішко та запитала з приводу будинку, та ділянки по вул. Миру. Та відповіла, що точно не пам’ятає адреси та при цьому зазначила, що на ній немає ділянки, як і на членах її сім’ї.

«На мені і на моєму чоловіку немає адреси. Я не пам’ятаю ділянку. Я реально зараз просто йду по вулиці і не пам’ятаю номеру. Ми пройшли вчора громадські слухання. По-моєму, сторінка перегорнута», – зазначила Лілія Курішко.

Правда, сусіди підтвердили, що будинок будує саме пані Куришко.

За словами одних, декілька будинків, яка належить родині Куришко, будують приблизно три роки, за словами інших, всього один рік. Якщо не помиляюсь, то під час громадського обговорення Лілія Куришко сказала, що земельна ділянка в Пряжево оформлена/належить її батьку ( кадастровий номер – 1822086500:01:001:0811). На жаль, так і не встигла запитати за чиї кошти здійснюється таке не дешеве будівництво, бо під час розмови пані Лілія кинула трубку…