На Житомирщині телефонні шахраї за гроші “витягують” дітей з міліції

За кілька останніх днів чергові частини УМВС Житомирщини зареєстрували декілька повідомлень громадян про шахрайства.

Про це Репортеру повідомили в УМВС.

У всіх випадках зловмисники скористалися однаковим способом: зателефонували та розповіли про неіснуючі неприємності, в які нібито потрапили рідні співрозмовників та запропонували “вирішити усі проблеми” за певну грошову винагороду.

У Бердичеві 69-річній пенсіонерці зателефонував невідомий та, розповівши історію про те, що її син травмував у ДТП людину, видурив на псевдолікування 6 тисяч гривень. У Житомирі у байку про потрапляння її сина до міліції та обіцянку звільнити хлопця від відповідальності повірила 70-річна місцева жителька та передала незнайомцеві майже стільки ж грошей.

21 тисячу гривень власних зоощаджень переказала на рахунок невідомого жителька м. Новограда-Волинського за аналогічний “порятунок” сина.

“Не дивлячись на постійні застереження міліції, громадяни усе ж таки вірять пройдисвітам та віддають їм свої заощадження, – прокоментував заступник начальника УМВС – начальник кримінальної міліції Юрій Крошко. – Цьому значно сприяє те, що зловмисники телефонують у передранкову пору, коли людина зі сну не може адекватно оцінити ситуацію, що відбувається і погоджується на будь-які умови, аби допомогти рідній людині.”

Нині за кожним з фактів розпочато кримінальні провадження. Правоохоронці встановлюють особи шахраїв та попереджають громадян про небезпеку.

Аби не постраждати від «мобільних аферистів», ким би вони не були, міліціонери радять, у першу чергу, не впадати в паніку і не поспішати виконувати їх умови. Звісно, за ситуації, коли телефоном повідомляють про біду з близькою людиною, вкрай важко залишатися спокійним. І все ж, якщо таке сталося:

– ніколи не називайте своїх близьких на ім’я. Попросіть людину, яка представилася працівником міліції, назвати прізвище, ім’я, по батькові і дату народження затриманого родича. У більшості випадків такою інформацією злочинці не володіють і ваш номер набрали як одну із багатьох комбінацій;

– уточніть, в якому саме відділі міліції знаходиться ваш родич, після чого передзвоніть в міліцію (телефон чергової частини «102») і перевірте інформацію, що є у вас. Упродовж короткого часу ви точно отримаєте однозначну відповідь і впевнитеся у безглуздості того, що вам намагаються нав’язати;

– спробуйте якнайшвидше передзвонити тому, хто «потребує негайної допомоги», або людям, які можуть у даний момент бути поруч і підтвердити або спростувати те, що трапилося – дружині, чоловікові, друзям або знайомим.

Логічно припустити, що ніхто ніколи не стане вимагати хабар по телефону та тримати вас на зв’язку, поки ви не переправите гроші на рахунок. Погодьтеся, безглуздо вірити якійсь безликій людині, яка вам дзвонить хтозна-звідки.

Як бачите, так або інакше, але вам слід перервати розмову з абонентом. Це потрібно для того, щоб зібрати докупи думки, приборкати емоції, спробувати розсудити логічно і спокійно. І, нарешті, зробити таки кілька дзвінків, завдяки яким, у будь-якому випадку, ви з’ясуєте реальну ситуацію.

Якщо до вас або ваших знайомих телефонують і вимагають гроші за вирішення будь-яких питань, негайно дзвоніть у міліцію. Не забувайте: якщо ви намагаєтеся

виручити своїх близьких за допомогою хабара, то самі стаєте співучасником кримінального правопорушення.

Не дозволяйте шахраям обвести себе навколо пальця. Пам’ятайте, що ви повинні завжди і в усьому бути більш ніж уважними, щоб не стати жертвою чергової кримінальної історії.