Що треба знати про депозити. Для житомирян

Початок цього року запам’ятався нервовою лихоманкою вкладників і переживаннями щодо стабільності депозитного ринку українських банків.

Люди, піддавшись загальним хвилюванням, поспішили достроково розірвати свої вклади і при цьому втратили частину нарахованих відсотків, по декілька разів міняли валюту депозиту, не знайючи тонкощів ринку, і як наслідкок – заощадження не примножувалися, а навпаки зменшувалися.

Фінанси – справа серйозна, а тому до них потрібно підходити з усією відповідальністю, не піддаватися загальній паніці, а порадитися з експертом. Відповідь на питання, що необхідно знати про депозити, аби бути цілковито спокійним за свої кровні, ми шукали у спеціаліста по депозитам, керівника напрямку Заощаджень ПриватБанку Віталія Човнюка.

– Віталію Валерійовичу, що найперше сьогодні людям потрібно знати про депозити?

– Перш за все я хотів би нагадати про 2 головних правила грошей: по-перше, гроші люблять тишу, по-друге, гроші повинні робити гроші.

Виходячи з першого правила, всі дії з наявними грошима потрібно робити виважено і з логікою, емоції тут лише зашкодять. Я не кажу, що не потрібно дивитись і читати новини. До всіх аналітичних статей про банківські установи підходьте з холодною головою та здоровим глуздом.

В інформаційному просторі з’явилося багато закликів не зберігати гроші в банківських установах, а забрати їх та зберігати вдома. А от поставте перед собою запитання «Що дасть ця операція Вам особисто?».

А ось тут і підключається друге правило грошей – «Гроші повинні робити гроші».

Звичайно сума коштів, яка лежить вдома (схована в матраці, в улюбленій книжці чи деінде), гріє душу, але примноження капіталу у даному випадку відсутнє. І чим би Ви ці гроші не поливали, їхня кількість не збільшиться, а навпаки – вони танутимуть, адже їх буде об’їдати інфляція.

Також потрібно зважити на те, що зберігання грошей вдома, це вкрай небезпечна ситуація, де б Ви їх не зберігали – злочинці завжди зможуть їх знайти.

– За якими критеріями Ви б порадили обирати банк для відкриття вкладу?

– Банківська установа повинна бути стабільною та показувати якісну роботу і розвиток. Проаналізувати роботу установи банку можна за допомогою різних офіційних сайтів, де відображена звітність банків. Рівень розвиненості банківської установи також покаже і ремонт у відділеннях, і кількість відділень, банкоматів та терміналів самообслуговування.

– Сьогодні часто українські банки пропонують досить високі відсоткові ставки по депозитах (деякі навіть до 29%), чи варто довіряти таким фінустановам?

– Завищена відсоткова ставка – це перший дзвіночок, що в банківській установі не все в порядку. Адже не буде секретом, що за рахунок депозитів банківська установа видає кредити. І різниця між відсотковою ставкою, між кредитом і депозитом надає можливість банку отримувати дохід. І тому захмарна відсоткова ставка по депозиту збільшує ставку по кредиту. А отримати кредит за супер завищеною відсотковою ставкою бажаючих обмаль.

– Ще одне вагоме для вкладників питання, у якій валюті краще відкривати депозити – у національній, тобто у гривні, чи комбінували різні валюти?

– Звичайно до національної валюти повинна бути особлива повага. Та моя порада така – розміщуйте депозитні вклади не в одній валюті, а робіть розподіл.

Як приклад оптимального розподілу депозитного портфелю може бути: 60% гривня; 20% долар США; 20 -% євро. Використавши таку валютну розбивку, Ви зменшите ризик втрати коштів при валютних коливаннях.

– Якщо, наприклад, я хочу оформити депозити, але поки мої заощадження не дозволяють відкрити повноцінний вклад, щоб Ви порадили мені, як потенційному вкладнику?

– Провідні українські банки ідуть на зустріч людям, котрі хочуть оформити депозит. Не маєте зараз початкового внеску для відкриття строкового вкладу, не біда – наприклад, у ПриватБанку Ви можете скористайтеся накопичувальним вкладом «Копілка» зі стартом від 50 грн, поповнюйте його за допомогою регулярних платежів, заокруглення залишку від трат. Так Ви навчитесь заощаджувати і досить швидко назбираєте на повноцінний депозит.

Підсумовуючи сказане, додамо, що кожен громадянин України має право на вибір банківської установи, у якій бажає обслуговуватися, отримувати заробітню плату чи оформити депозитний вклад.

Сподіваємо, що поради нашого експерта допоможуть мешканцям Житомирської області більше зрозуміти тонкощі заощаджувальної справи.

Отож, тепер секрети правильного раціонального збереження і примноження власних коштів у Ваших власних руках.