Вперше титанові родовища у Житомирській області продадуть з відкритого аукціону

Компанія Надра України оголосила про проведення конкурсу із залучення інвестора до розробки чотирьох ільменітових родовищ у Житомирській області, передає “Капитал”.

За даними Держслужби геології і надр, інвесторам пропонують Красноріченський, Лівобережний, Паромовський і Тростяницький майданчик. Дозволи на користування їхніми надрами належать дочірньому підприємству компанії Житомирбуррозвідка.

Поки що умови конкурсу і терміни проведення невідомі, але повідомив заввідділом корисних копалин Інституту геологічних наук НАНУ Леонід Галецький, це вперше в історії України, коли титанові родовища країни виставлять на продаж на відкритому аукціоні.

До цього в Україні практикували приховане залучення інвесторів, зазначив експерт. До того ж, раніше іноземцям не давали ні найменшого шансу. Тепер же Україна зможе залучити великі гроші в бюджет і почати повну розробку титанових руд.

Із заявлених родовищ найперспективнішими і рентабельними є Паромовське і Тростяницьке, сказав Галецький. При цьому Паромовський майданчик – найбільш економний з решти в отриманні ільменіту (близько 3 млн тонн), а Тростяницький – з високою концентрацією цього мінералу в пісках (106 кг на куб. м).

Подібні родовища також містять ванадій, кадмій, цирконій, ніобій і тантал, які можна продавати. Але для цього потрібні спеціальні фабрики, а в Україні інвестори не хочуть будувати їх через додаткові витрати. За словами Галицького, їм простіше добувати ільменіт без подібних домішок.

У приклад наводять найбільше в світі Стремигородське родовище ільменіту Дмитра Фірташа. Тут залягає близько 131 млн тонн мінералу, але розробка досі не розпочата (з 2004 р). Руди розташовані на великій глибині, до того ж, містять різні компоненти, і для їхного отримання потрібні серйозні інвестиції і технології.

Але виставлені на конкурс родовища опиняться рентабельні, якщо ринкові ціни ільменітового концентрату на умови EXW складуть $100-120 за тонну. Так вважає незалежний консультант Олексій Квас. За його словами, в 2011-2013 рр. вартість ільменітового концентрату на FOB, Австралія з мінімальним вмістом оксиду титану 54% досягала від $195 до $300 за тонну.

Фахівець вважає, що родовища зацікавлять компанії, які бажають створити високу додану ціну сировини за рахунок її глибшої переробки. Прогнозують, що в конкурсі візьмуть участь Group DF, ВСМПО-АВІСМА та Іршанський ГЗК.

Нагадаємо, декілька років тому на Житомирщині розпочалась “титанова війна”, коли мешканці деяких сіл виступили проти розробки родовищ на їх території.