​Ідеї львівського мера Садового дісталися Житомира: Соболєв про люстрацію, Чиж – про інтернетизацію

Ідеї львівського мера Андрія Садового дісталися Житомира.

В нашому місті сформували осередок громадського об’єднання «Самопоміч», політсили Садового.

Очолила житомирську структуру Наталія Чиж, яка має досвід бізнесової (ПП “Агромак Трейд”) та правозахисної діяльності.

Щоб не пройти повз виборчий процес, очільниця житомирської «Самопомочі» вступила в боротьбу за депутатський мандат, висунувши свою кандидатуру по житомирському мажоритарному округу №62.

Протистояти їй будуть серйозні опоненти, серед яких – у тому числі представники крупного бізнесу.

Однак, на боці Чиж – рейтинг Садового, але, наявна низька особиста впізнаваність при всіх потенційних чеснотах.

Тому перше і головне питання, яке цікавило журналіста сайту Репортер Житомира на прес-конференції, яку сьогодні провела у місті «Самопоміч»: чого чекати від Чиж цієї виборчої кампанії, як вона підвищуватиме свій рейтинг, за рахунок чого?

Відповідь така: «Наші основні напрямки роботи – це діти, спорт, життя, здоров’я, безкоштовна юридична консультація на Бердичівській, 9, клуб для пенсіонерів, яких навчать користуватися «Скайпом». Тобто головний мій напрямок роботи – громадська діяльність, якою я багато років займаюсь і робитиму це і надалі».

Як стало ще зрозуміло з виступу Наталії Чиж, «Самопоміч» прагне у Житомирі інтернетизувати фактично задарма заклади бюджетної сфери – школи, лікарні, дитячі садки. Для цього в партії львівського мера Садового є всі можливості – в команді працює генеральний директор ПРаТ «Датагруп» Олександр Данченко, тому, як мінімум, на фахову консультацію від цієї людини «Самопоміч» може розраховувати.

Школи, лікарні, дитсадки Житомира в яких немає нормального Інтернету можуть вже звертатися за цим номером телефону: 47-03-01. 

Наталія Чиж обіцяє безкоштовне підключення надійного Інтернету, що є не бізнес-проектом, способом наживи, а інвестицією в осучаснення Житомира, встановлення в «дрімучих» соціальних закладах міста сучасних комунікаційних засобів, що є нагальною вимогою часу, оскільки нам, українцям, потрібно доганяти цивілізований світ, від якого ми дуже відстали.

Наталія Чиж тільки просить владу не заважати втілювати цю стратегію, а заклади, яким потрібен Інтернет – охочіше йти на контакт.

Окрім Наталії Чиж журналісти мали можливість задати питання Єгору Соболєву, який є головним експертом з питань люстрації та вищезазначеному бізнесмену-айтішнику Олександру Данченку, які завітали до Житомира з Києва.

Ось які тези ми почули від цих двох політиків:

Єгор Соболєв:

✔ З нинішніми можновладцями ми нічого не досягнемо, тому потрібна люстрація;

✔ Усі люди, які мають будь-яке відношення до КДБ мають залишити владу;

✔ У кожному місті, куди ви не приїдете, спитавши про суддів, ви почуєте від місцевих жителів одні прокльони;

✔ Люстрація в Чехії не відбулася б без Вацлава Гавела, а реформи в Грузії без Михаїла Саакашвілі (це, очевидно, про роль постаті в реформах);

✔ Маленькі партії кажуть, що врятують країну, а потім їхній лідер йде в список великої партії, яку ці маленькі політсили до цього нещадно критикували;

✔ На вибори треба йти, щоб вигравати.

Олександр Данченко:

✔ Гроші в бюджеті є, адже півбюджету розкрадається. Ми – ресурсна країна, яка утримує кількасоттисячну армію корупціонерів. Якщо ми їх виженемо – уявляєте скільки грошей можна буде спрямувати в розвиток держави?

✔ Україна має надавати своїм громадянам послуги, а не бути наглядачем й палачем над ними;

✔ За оцінкою експертів, в Україні має бути в 5-6 разів менше прокурорів;

✔ Так само потрібно в 5-6 разів скоротити кількість державних службовців, у першу чергу, за рахунок звільнення корупціонерів та неефективних управлінців, які роками нічого не роблять, а тільки тримаються за фінансові потоки на посадах, й так само в 5-6 разів підвищити зарплату тим, хто залишився;

✔ Наступний потужний ресурс – децентралізація. Втілення ефективності активності місцевих влад – Львів. Децентралізація – це не значить, що уряд дасть більше грошей облдержадміністраціям, які на місцевому рівні це все розкрадуть і нічого не зроблять, а мається на увазі передача влади, грошей, повноважень жителям будинків, власникам квартир – на рівень будинків, мікрорайонів. Сусіди в дворах мають створювати органи самоорганізації населення й освоювати ефективно державні кошти.

✔ Децентралізація дасть можливість регіону виходити напряму на інвестора, оминаючи Київ, в якому окрім того, що гальмується, ще й «вистригається» частина інвестицій.

На запитання, які основні завдання ставить перед собою «Самопоміч», журналісти почули від Єгора Соболева таку відповідь: «Це – створення електронного уряду, очищення влади, потужні збройні сили».