​Лікування молочниці у дітей

Не варто навіть і говорити, що при перших ознаках появи нальоту необхідно відразу відправитися на прийом до педіатра. 

Залежно від віку та стану дитини, а також від стадії кандидозу, доктор призначить відповідні протигрибкові препарати (Нистатин, Дифлюкан, Кандид), приймати які слід суворо за призначенням лікаря і обов’язково повним курсом. В іншому випадку, якщо лікування не довести до кінця, молочниця обов’язково рецидивує. До речі, якщо Ви щей вагітні при цьому, то краще скористатись подушкою для вагітних – ось посилання.

Хорошим домашнім засобом є протирання порожнини рота малюка стерильною серветкою, намотаною на палець і змоченою 2%  розчином харчової соди. Це допомагає позбутися від нальоту, але робити таку процедуру необхідно досить часто, в ідеалі – кожні 2-3 години.

Народна медицина проти кандидозу

Додатково, в якості розчинів для протирання і полоскання порожнини рота малюка після кожного прийому їжі і після сзігріву, щоб уникнути утворення кислого середовища, можна використовувати такі народні засоби:

Одну чайну ложку подрібнених квіток календули заваріть склянкою окропу і настоюйте протягом години;

Точно так само можна приготувати настої шавлії, звіробою, ромашки, вербейника або евкаліпта;

Чайну ложку меду розведіть ложкою теплої води. Але будьте обережні: розчин можна використовувати, тільки якщо у дитини немає алергії на продукти бджільництва;

Малюкам старше півроку можна протирати слизову оболонку натуральним соком, віджатим з моркви або ріпи (краще відвареної). Також можна використовувати сік калини, але його краще попередньо розвести невеликою кількістю води;

До куточків рота дитини, якщо там теж з’явився наліт, можна прикладати ватяні примочки з шавлії і слабкого розчину яблучного оцту. Для цього достатньо взяти настій шавлії і змішати його зі злегка кислуватим розчином оцту в пропорції 3:1.

Якщо малюк знаходиться на грудному вигодовуванні, то мамі дуже добре перед годуванням протирати груди цими ж самими розчинами.

У будь-якому випадку майбутня мама повинна пам’ятати, що чим раніше почати лікувати власний кандидоз, тим менше ризику, що він проявиться у малюка. А якщо у дитини і виникне сирнистий наліт, то справитися з ним буде зовсім нескладно.