Сьогодні розпочинається цикл фільмів про забороненого українського революціонера із Житомирщини

У понеділок, 1 вересня, о 19:55 в ефірі Першого Національного – перша частина документальної трилогії про життя українського революціонера, засновника партії есерів-боротьбистів Олександра Шумського.

Автором та режисером-постановником фільму стала Ірина Шатохіна, а співавтором та науковим консультантом – професор, доктор історичних наук Юрій Шаповал.

Олександр Шумський – дуже суперечливий у своїх політичних переконаннях, динамічний та неоднозначний боротьбист. Народився в селянській родині  на Житомирщині. За переконаннями він був соціалістом, за своєю суттю – патріотом. Як член ЦК компартії України він активно проводив політику українізації, виступаючи за розвиток національного відродження. Проте його біографія досі залишалася “білою плямою” на сторінках історії, а його ім’я – майже забутим і забороненим.

Як зазначають автори фільму, робота над трилогією стала справжнім дослідженням зламів долі Шумського.

“Ми були відкривачами в дуже багатьох питаннях, – розповідає автор фільму Ірина Шатохіна. – Ми працювали в державному архіві Житомирської області. І для нас справжнім відкриттям, зокрема, стали документи, які засвідчують шляхетне походження українського революціонера-боротьбиста. Виявилося, що Шумський був не сином батрака, як писав у своїх анкетах, а “нащадком громадянина міста”. Найскладнішим завданням для нас було саме віднайти і осмислити нові документи, нову інформацію”.

Перша серія трилогії має назву “Ястжембець”, від назви гербу Шумських, що у перекладі з польської означає “яструбок”. У ній ітиметься про події 1917–1920 років, коли Шумський став фундатором партії українських комуністів-боротьбистів.

Про невідомі сторінки української історії дивіться на Першому Національному у понеділок, 1 вересня, о 19:55 – у документальному фільмі “Три таємниці Шумського”.