Титанові родовища на Житомирщині віддали людям Коломойського

Кабмін передав в управління групи “Приват” стратегічні активи країни.

Про це пише Вадим Стародубцев в “Діловій столиці“, передає Економічна правда.

Як пише видання, минулої п’ятниці закінчився термін оренди ПрАТ “Кримський титан” двох стратегічних підприємств – Вільногірського гірничо-металургійного та Іршанського гірничо-збагачувального комбінатів.

За словами прем’єра Арсенія Яценюка, Кабмін прийняв постанову про повернення їх цілісних майнових комплексів, розташованих в Дніпропетровській і Житомирській областях, в держвласність.

“Раніше ці комбінати були в так званій оренді колишньої влади. При прибутках 1 млрд грн. мінімально протягом року держава отримувала до 100 млн грн. Тому ми сьогодні повернули ці комбінати в 100% державну власність”, – пояснив прем’єр.

За рішенням уряду Вільногірський та Іршанський комбінати передані до сфери управління МЕРТ, якому доручено закріпити майнові комплекси за державним підприємством “Об’єднана гірничо-хімічна компані” на правах господарського відання.

Як пише видання, держпідприємство “Об’єднана гірничо-хімічна компанія”, за яким закріплено майнові права на Іршанський гірничо-збагачувальний і Вільногірський гірничо-металургійний комбінати, очолив Руслан Журило – людина Ігоря Коломойського.

Журило є уродженцем Дніпропетровської області.

У 2008 році він працював заступником директора Східного гірничо-збагачувального комбінату. Тоді ж Журило був заступником керуючого санацією заводу “Електрон-газ”, керівником якого був Володимир Горб. Останній очолював компанію “Славутич-Капітал” Геннадія Корбана – нинішнього заступника губернатора Дніпропетровщини Ігоря Коломойського.

Журило був також директором ТОВ “Приладний завод “Електрон” в той час, коли засновником фірми була Ольга Гугнина – одна з найдосвідченіших юристів групи “Приват”, яка представляла інтереси компанії “Приват-Сток-Сервіс”.

ДП “Об’єднана гірничо-хімічна компанія” було створено кілька тижнів тому. Воно стало правонаступником ДП “Вільно гірський гірничо-металургійний комбінат”, створеного за часів прем’єрства Юлії Тимошенко восени 2009 року.

“Об’єднана гірничо-хімічна компанія” отримала над Іршанським і Вільногірським комбінатами оперативний контроль без права їх продавати або здавати в оренду.

До серпня цього року ці комбінати орендувало ПАТ “Кримський титан” Дмитра Фірташа. Іршанський і Вільногірський комбінати є основним джерелом титанової сировини для заводів Фірташа.