Податківці Житомира відреагували на люстраційні дії щодо себе

Податкова називає акцію “ЖЛ” засобом тиску, щоб не відповідати за завищене до відшкодування ПДВ. Натомість, представники “ЖЛ” заявляють, що податківці не можуть довести це в судовому порядку.

Сьогодні в приміщенні ГУ ДФС в Житомирській області відбулася прес-конференція, присвячена висвітленню позиції податківців щодо акції, влаштованої підприємством “ЖЛ” під стінами облміндоходів з використання сміттєвих баків, під час якої двох податківців було вкинуто в бак для сміття. На прес-конференцію намагалися потрапити представники фабрики “ЖЛ” на чолі з власником підприємства Ігорем Бойко, але їх в залу прес-конференції не допустили. Також не пустили на прес-конференцію і частину журналістів, тих, які були не акредитовані.

Свою оцінку дій мітингувальників висловила в.о. начальника ГУ ДФС в Житомирській області Лілія Куришко. Також вона розповіла про виявлені слідчим управлінням фінансових розслідувань облміндоходів фінансових порушень, щодо наданих фабрикою до відшкодування завищених сум ПДВ.

Куришко вважає, що ця акція може бути засобом тиску на податкову, щоб кримінальна справа розслідувалася іншим чином.

“Під час цієї акції постраждали двоє рядових податківців, які не мають жодного відношення до справи “ЖЛ”. У двох – струси мозку. Постраждалі подали заяви і внесли провадження щодо цих фактів. Вони кваліфікуються за ст. 294 ч.2 ККУ. Скоро ми святкуватимемо День Гідності, але вже зараз відбуваються процеси, коли величні речі використовуються, щоб тиснути на людей, які чесно виконують свою роботу. Тиснути на нас, коли ми боремося зі схемами – не варто”, – сказала Куришко.

Також вона наголосила, що з великою повагою ставиться до історії й сьогодення житомирської кондитерської фабрики, яка нині випускає 80 тисяч тон продукції на рік й має обсяг постачання товарів у розмірі 600 мільйонів гривень та є одним з найбільших у Житомирі платників податків.

Згідно інформації, наданої Лілією Куришко, “ЖЛ” у 2013-му при потребі 25 тисяч тон закупило в фірм, які є “податковими ямами” (фірми, зареєстровані на підставних осіб, які не здійснюють операцій) 40 тисяч тон цукру. При тому, на складах цих фірм, як з’ясували податківці, цукор ніколи не зберігався. Натомість, підприємство заявило до відшкодування завищену суму ПДВ. Нині за цими фактами триває слідство.

Ігор Бойко, голова наглядової ради ТДВ “ЖЛ” заявляє, що за клопотанням податкової Богунським райсудом Житомира надано ухвали на тимчасовий доступ до документів контрагентів фабрики та внесено три ухвали про доступ до рахунків фабрики.

Також по цій справі проводяться допити менеджементу підприємства. Також допитали начальника Житомирського обласного відділення ПАТ “Укрексімбанк”.

На переконання Бойка, матеріали не передаються до суду, оскільки справа сфабрикована й податківці не можуть зібрати обвинувачувальні докази.


Водночас, журналіст сайту Репортер Житомира мав змогу задати Лілії Куришко власні запитання.

– Під час акції протесту активісти розповсюджували листівки з фотографіями маєтків житомирських податківців по півмільйона доларів й машинами за десятки тисяч доларів. Як Ви можете це прокоментувати?

– В прийнятому Верховною Радою законі про люстрацію однією з процедур визначення відповідності кандидата займаній посаді, є декларування доходів і видатків. Люстраційну перевірку пройдуть всі держслужбовці – всі підтвердять джерела доходів. Якщо в цього податківця є активи – він зобов’язаний надати по ним інформацію і за результатами цієї перевірки будуть зроблені висновки.

– Чи підпадаєте Ви під люстрацію, оскільки працювали при Януковичі?

– Згідно першого етапу люстрації, перевірку проходять керівники й заступники керівників податковї міліції, які займали посади з 2010-го по лютий 2014-го року. В Житомирській області під цю категорії потрапило 7 працівників. Наразі, ці люди не працюють в облміндоходів. 

З 24-го листопада згідно наказу ДФС України стартує другий етап люстрації. Під цю перевірку підпадаю я, як керівник обласного управління. Я надам всі відповіді, у тому числі й щодо роботи на попередніх посадах та участі в революційних подіях і за наслідками люстраційної перевірки щодо мене буде прийнято рішення.

– Вам відомо про затримання СБУ 14.11.2014-го двох Ваших підлеглих за вимагання хабаря. Як ви можете це прокоментувати?

– Справді, це дуже прикрий факт. Викрито вимагання хабаря під час перевірок однієї з АЗС. Я офіційно працюю з 8.09-го 2014-го. Коли я заступила на посаду – провела наради з працівниками щодо недопущення корупційних проявів. Але, як бачимо, спрацював людський фактор.