Героїв Крут у Житомирі вшанували молитвою та ходою зі смолоскипами. Фото

29 січня, в день пам’яті героїчного бою української молоді під Крутами, житомиряни молебнем вшановували загиблих героїв, які 1918 року стали на захист української державності, повідолмяють в міськраді.

У Свято-Михайлівському кафедральному соборі м. Житомира віряни молилися за полеглих у боях під Крутами та загиблих під час АТО. Богослужіння за Україну та поминальний молебень очолив Архієпископ Овруцький та Житомирський Ізяслав.

Вшановуючи полеглих борців за волю, житомиряни поклали квіти до стели Героям Небесної Сотні та по завершенні служби запалили лампадки.

Цього ж вечора, як передає “Житомир.інфо“, близько 200 людей з різних організацій з прапорами та смолоскипами пройшли від майдану Соборного до пам’ятника Тарасу Шевченку на вулиці Великій Бердичівській. Біля пам’ятника відбувся мітинг, під час якого спалили червоний прапор колишнього СРСР та триколор Російської Федерації.

Нагадаємо, 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути відбувся бій між 4-тисячною більшовицькою армією Михаїла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва, що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків. 

Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну. Уже в березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради від 19 березня 1918 року було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. 

Тіла 28 вояків-студентів було перевезено до Києва, де відбулася громадська жалоба і поховання. На церемонії виступив Михайло Грушевський, який назвав цей учинок київської молоді героїчним.”

На державному рівні вшановувати пам’ять героїв Крут почали в Україні з 2004 року.

(За матеріалами Вікіпедії)