Вашу оборудку вичислять по почерку

Почерк людини – майже такий же унікальний, як відбитки пальців.

Досвідчений фахівець-почеркознавець може визначити достовірність підпису та хто саме написав текст: чоловік чи жінка, шульга чи правша, навіть вкаже його вік і як почувалася на той момент людина. 

Про це і не тільки розповіли працівники Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при УМВС Житомирщини у Всесвітній день ручного письма (День почерку).

– Працівники експертної служби проводять судові експертизи та дослідження в кримінальних, адміністративних, цивільних та господарських справах, дослідження в позасудовому провадженні, а також надають послуги з проведення експертиз для пересічних громадян, – розповідає начальник НДЕКЦ при УМВС Олександр Гунько. – За минулий рік та початок 2015-го працівниками центру здійснено понад 11 тисяч виїздів на місця пригод та забезпечено проведення близько 8 тисяч експертиз різної складності.

У підрозділі проводяться експертизи та дослідження різних напрямів, серед яких дактилоскопічні, балістичні, комп’ютерно-технічні, товарознавчі, вибухотехнічні, імунологічні, автотехнічні, економічні тощо. Серед них – і почеркознавча експертиза.

Нині послуги експертів-почеркознавців вкрай затребувані, адже все частіше до фахівців звертаються не тільки учасники судових процесів, а й жителі області, яким з тих чи інших причин потрібно з’ясувати, чи достовірними є заповіт, договір, боргова розписка тощо, чи дійсно їх підписували зазначені там особи.

– Залежно від складності дослідження, воно може тривати від кількох годин до кількох днів та, навіть, тижнів, – розповідає головний експерт з технічної та почеркознавчої експертизи НДЕКЦ при УМВС Максим Янович. – Як приклад: зараз я працюю над складною експертизою, де потрібно визначити достовірність підписів значної кількості осіб у понад сотні документів за справою про незаконні оборудки з фінансами. Це вимагає тривалої кропіткої роботи.

За словами фахівців, як би людина не намагалася, повністю змінити свій почерк просто неможливо: ні зміна нахилу чи розміру літер, стилю написання, ні спроба писати іншою, не звичною, рукою, не допоможуть приховати певні ознаки, притаманні для ручного письма окремої особи. Відтак, досвідчений почеркознавець завжди може зазначити, чи писала текст одна й та ж людина, чи ні.

– Тим більше, що ми маємо в арсеналі й сучасні технічні методи, – резюмує експерт. – Навіть якщо для дослідження замало матеріалу та є тільки маленький фрагмент письма, ми можемо використати спеціалізовану комп’ютерну програму, яка за допомогою математичних методів допоможе встановити істину.

Тож міліційні експерти-почеркознавці знають практично все про закономірності почерку людини та завжди готові допомогти встановити істину.

Наталя Тимчук,

СЗГ УМВС України в Житомирській області