​Оксана Сироїд: “Дискусія щодо переносу виборів неконструктивна”

До завершення поточної сесії Верховної Ради, тобто не пізніше 17 липня 2015-го року парламент має ухвалити закон, за яким в Україні відбудуться поточні вибори до місцевих органів влади.

Дискусія щодо переносу виборів неконструктивна.

Про це у Житомирі повідомила Віце-Спікер Оксана Сироїд.

Фракція “Самопомочі” у Верховній Раді, за квотою якої Оксана Сироїд стала Віце-Спікером, виступає за проведення місцевих виборів на основі нового виборчого законодавства, згідно якого для обласних рад і великих міст – пропорційна система з відкритими списками, для малих міст, селищ – мажоритарна система.

За словами Сироїд, у парламенті колеги по коаліції не виявлять підтримки цього законопроекту, натомість внесено 2 інші законопроекти, які частково відображають цю систему і менш відповідають реаліям сьогодення.

На непідконтрольних територіях, вважають у Самопомочі, вибори можуть відбутися лише у разі:

1. Виведення звідти російських окупаційних військ;

2. Відновлення контролю за ділянкою кордону;

3. Відновлення діяльності політичних партій;

4. Повернення територій в правове поле України.

Ситуацію з підвищення комунальних тарифів й втратою платоспроможності українців, у “Самопомочі” характеризують поняттям “соціальний геноцид”.

“Оскільки Уряд не надав повної інформації, ми не можемо сказати наскільки обгрунтованими є нові комунальні тарифи. Ми вважаємо, що необхідно до осені переглянути норму обсягу газу для обігріву населення, адже вважаємо нинішній показник недостатнім. Також необхідно запроваджувати системи відслідковування калорійності газу”, – каже віце-спікер Верховної Ради.

Процес децентралізації повинен відбуватися за згодою громад, а для цього необхідно їх інформувати про наслідки таких змін. “Громади мають зрозуміти, що вони отримають і що втратять в процесі децентралізації – тоді процес буде проходити належним чином”, – вважає керівник житомирської “Самопомочі” Наталія Чиж.

За її словами, для того, щоб керманичі держави змогли відчути на собі як живе народ і швидше втілювати необхідні реформи, потрібно спустити їх з комфортних кабінетів і офісів й дати можливість “пожити” разом із людьми в регіонах.