Опалення та енергоефективність мегаполісів

Мегаполіси – міські зони з населенням більше 10 мільйонів чоловік. У 1970 таких місто було 8 по всьому світу, до 2010 їх кількість досягла 27, а до 2020 їх може стати 37.

Ці міські зони генерують 14,6% ВВП, але непропорційно витрачають ресурси. Дослідження міжнародної групи вчених показало, що в мегаполісах живе тільки 6,7% населення планети, які використовують 9,3% електроенергії і створюють 12,6% сміття.

Але це «середній по лікарні» результат. У Нью-Йорку живуть на 12 мільйонів менше людей, ніж в Токіо, але американці використовують більше енергії: її кількість еквівалентно одному супертанкеру кожні 1,5 дня. Це 2 мільйони барелів нафти – більше 318 тисяч тонн «чорного золота». Середньостатистичний житель Нью-Йорка використовує в 24 рази більше енергії, ніж житель Калькутти, зате виробляє в 15 разів більше твердих відходів.

Споживання енергії залежить від клімату.

Нью-Йорк і Москва витрачають багато ресурсів на обігрів. У Москві створена одна з найбільших у світі систем опалення, що дозволяє постачати теплом будинку 12 мільйонів чоловік. Це набагато ефективніше, ніж використання окремих систем для кожної будівлі.

Ще один приклад ефективної роботи мегаполісу – Токіо: влада усувають витоку води в трубах, що дозволило знизити втрати води від цього чинника до 3 відсотків. У Ріо де Жанейро і Сан Паоло з дірявих труб витікають 50% води. У Сеулі розроблена система вторинного використання води для змиву туалетів.


Надежный коллектор системы отопления Данфосс. Идеальный для обогрева дома и офиса. Экономный. Обращайтесь.


Населення мегаполісів зростає, зростає кількість споживаної ними енергії. У Китаї з його величезною популяцією – найвищий витрата електроенергії на жителя мегаполісу. Але дослідження показало, що рішення влади і їх бажання створювати ефективні системи і використовувати нові технології у сфері комунального господарства можуть змінити цю ситуацію на краще.