​Програмісти поліпшили точність GPS у мобільних телефонах в 100 разів

Фізики і програмісти створили відносно дешевий програмно-апаратний комплекс GPS, точності якого вистачить для створення “вуличних” шоломів віртуальної реальності і систем комп’ютерного водіння для автомобілів.

 Набір з декількох дешевих антен і спеціальний алгоритм дозволив міжнародній групі фізиків і програмістів поліпшити точність приймачів GPS-сигналу в мобільних телефонах більш ніж в 100 разів і досягти точності, необхідної для роботи шоломів віртуальної реальності і систем автоматичного управління автомобілем, йдеться в статті, опублікованій в журналі GPS World.

“Уявіть собі комп’ютерні ігри, в яких ви не сидите перед монітором, а виходьте на подвір’я і бігаєте по ньому разом з іншими гравцями. Подібні ігри у віртуальній реальності будуть можливі тільки тоді, коли ми зможемо відстежувати положення тіла на глобальній карті-“сітці”, – заявив Тодд Хамфріс (Todd Humphreys) з університету Техасу в Остіні (США).

Хамфріс і його колеги протягом останніх шести років працювали, разом з південнокорейською компанією Samsung, над створенням таких GPS-антен для мобільних пристроїв, які дозволяли б операційній системі гаджета не тільки обчислювати координати його власника за даними з супутників, а й уточнювати його положення по так званим фазовим зрушенням сигналу.

Подібні системи, здатні обчислювати положення з точністю до сантиметра, вже досить давно використовуються в геологічних дослідженнях і військовими приладами, однак для їх роботи потрібні громіздкі антени і складні системи обробки сигналу, які неможливо вмістити в телефон або шолом віртуальної реальності.

Автори статті вирішили цю проблему за допомогою спеціального набору мікросхем і керуючого ними алгоритму GRID, які можна без проблем реалізувати всередині процесора мобільного пристрою. Для демонстрації працездатності цієї системи група Хамфриса створила шолом віртуальної реальності, здатний розпізнавати навіть найменші повороти і нахили голови.

Відмінні GPS-технології втілюються і на наших ринках. GPS маяк від intelli.com.ua дозволяє достатньо точно відслідкувати об’єкт. Звертайтесь!