Тренер карате клубу «Додзё» Анна Яцкова: «Розвиваємось не лише фізично, а й духовно та розумово»

25-26 квітня у Чехії відбувся міжнародний турнір з карате. Наш житомирський спортивний клуб карате-до «Додзё» брав участь у цих змаганнях та привіз із собою багато нагород, у тому числі і золоту медаль з кубком.

З нагоди успішного виступу клубу на змаганнях, Репортер Житомира поспілкувався з тренером команди Анною Яцковою.

Ви їздили на змагання у Чехію, розкажіть як це було? Як Вас там приймали?

– Це було міжнародне масштабне змагання, участь брали 10 країн світу. Кількість учасників у категоріях доволі велика – біля 30 чоловік. Дорослі категорії близько 20. Приймали чудово, загалом, коли я ще сама займалась, то знала що це за турнір і куди ми їдемо. Змагання дуже серйозного рівня, коли ми туди їхали, то сподівалися привезти хоча б одну медаль. Ми показали дуже хороший результат, бо виграли 5 медалів та отримали 5 нагород.

Назвіть як кого звати і хто зайняв призові місця?

– Бойко Богдан він пройшов 2 кола ката і одне коло кувіте, тобто робив вправи у повітрі і бився з противником. Костюченко Вероніка зайняла перше місце у особистому заліку та третє – командному заліку. Атаманчук Володимир – друге місце у особистому заліку. Владислав Медведюк та Атаманчук Володимир – друге місце у командному заліку.

Це Ваш перший виїзд за кордон і змагання такого масштабу?

– До цього ми виїжджали дуже багато, але як окремий клуб ми відкрилися 3 роки тому. Загалом у нас було не дуже багато таких серйозних міжнародних змагань, але найвдалішим був турнір у Польщі. Туди виїхало більше 10 спортсменів, були і самі маленькі учасники, якім всього 6 років. Усі повернулися з нагородами та зайняли перші місця. З нас навіть інші команди жартують та запитують: «Що в Житомирі кризи немає?» А я їм говорю, що у Житомирі є карате.

Скільки годин займаєтесь і коли?

– Ті, що кандидати збірної України, то займаються кожний день по 2 години. Я інколи говорю їм, що давайте зробимо вихідний, а вони телефонують, пишуть в соціальних мережах, щоб займатися. А молодші категорії дітей, займаються у вівторок та четвер також по 2 години.

Майже всі хто займається карате є фанатами Японії та її культури, Ви себе відносите до цієї категорії?

– Суши ми любимо (сміється). Але якщо чесно, то зараз окультурюється більш спортивне карате, тому на останній план відходять традиції виховання, повага до батьків. Зараз більшість тренерів стараються працювати на результат, тобто прийшов відпрацював 2 години , переміг всіх противників, дав по голові і ти чемпіон. Ми стараємося, щоб у нас такого не було, адже хочемо, щоб молодша категорія дітей навчилася поважати один одного, старших, з повагою відноситися до тренера. Розповідаємо їм про японську культуру, всі їхні традиції, відомих призерів не лише України, а й усього світу, щоб вони знали на кого рівнятися, а також були підковані не лише у спортивному плані, а й духовно та розумово.

Що на Вашу думку відрізняє карате від інших видів єдиноборств. У чому його специфіка?

– Карате є більш комбінованим видом спорту, але я не можу сказати, що карате є кращим, тобто у нас немає такого поняття. Якщо учні хочуть піти займатися іншим видом спорту, то без проблем, головне, щоб людина себе реалізувала, була щасливою та здоровою. Чим карате відрізняється, то це тим, що, наприклад, у боксі працюють руки, теквандо – ноги, дзюдо та айкідо – кидки, а у нас поєднані всі елементи боротьби.

Чи були у Вашому житті ситуації, коли доводилося прикладати силу

– Звичайно були (сміється). Десь 5 років тому, була ситуація, коли я незрозуміла, що зі мною просто хочуть познайомитися. Для мене це закінчилося добре, а для тієї людини не дуже.