У Житомирі судитимуть молдаванина, який продавав жителів області до Польщі та Росії сім’ями

До суду направлено обвинувальний акт відносно громадянина Молдови, який поставляв жителів Житомирщини до Польщі та Росії для примусового жебракування. У ході досудового розслідування міліцією встановлено, що серед десятка потерпілих від дій 41-річного чоловіка 5 дітей, яких разом з матерями було вивезено з України.

Обвинувачений, тимчасово проживаючи в Житомирі, разом з 3-ма спільниками на території інших держав організував бізнес по торгівлі людьми з метою їх трудової експлуатації. Загалом упродовж 2005-2007 років чоловік завербував та шляхом обману відправив за кордон у 4 етапи 11 жителів Чуднівського та Олевського районів Житомирщини, серед яких діти віком від 3 до 9 років.

Обвинувачений знаходив соціально уразливих людей, які перебували у скрутному матеріальному становищі, й пропонував вигідні умови заробітку за кордоном. Троє із встановлених потерпілих мали на утриманні та вихованні неповнолітніх дітей, яких обвинувачений умовив взяти з собою, обіцяючи гідні умови проживання.

У липні-серпні 2005 року вони виїхали з України, а повернулись лише за кілька років. Відразу після перетину кордону в трудових емігрантів спільники обвинуваченого обманом забрали документи та змусили жебракувати. Не маючи грошей для прожиття, харчування чи повернення додому, потерпілі перебували в нелюдських умовах. Дітей тримали окремо від матерів і дозволяли бачитись лише зрідка.

У результаті таких дій одна з 3-річних дівчаток потрапила до іноземного дитячого будинку. Згодом мати кілька років боролась за її повернення додому.

Як повідомив начальник відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, УМВС Житомирщини Дмитро Підгорний, також у ході розслідування встановлено факти відправлення під різними приводами у трудове рабство ще трьох людей у квітні 2006 та вересні 2007 років. Їх змушували жебракувати на станціях метро разом з інвалідами без кінцівок. Увесь заробіток відбирався й жодної можливості самостійно повернутись додому потерпілі не мали.

Нині зібрані докази протиправної діяльності за ч. 2 ст. 149 (Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини) Кримінального кодексу України передані на розгляд суду. Чоловікові може загрожувати від 5 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої.

Відносно спільників обвинуваченого проводились кримінальні процеси натериторії інших держав