Землі ДП “Україна” просять розпаювати в інтересах трудівників Черняхівщини

На Житомирщині депутатів облради просять розпаювати землі ДП “Україна” в інтересах трудівників Черняхівщини

Відповідне звернення направлено депутатам Житомирської області.

Редакцію сайту Репортер Житомира попросили оприлюднити цей текст:


“Звернутися до Вас змусило непорозуміння довкола ДП «Україна» (колишнє науково-дослідне господарство «Україна» Житомирського агроекологічного університету).

Два останні десятки років зазначене господарство, що підпорядковувалося агроекологічному університету, стрімко деградувало економічно (збитковість, несплата податків, неправомірність використання земель іншими суб’єктами). Наукова робота та практика студентів на цьому підприємстві фактично не здійснювалася. Господарство стало осередком корупційних схем сільськогосподарського виробництва в Житомирській області.

У минулі роки внаслідок бездіяльності колишнього керівництва агроекологічного університету підприємство не було введено в підпорядкування Міністерства освіти з підпорядкуванням Міністерству агрополітики.

Все це відбувалося з метою побудови корупційної схеми використання державних земель київськими та житомирськими чиновниками поза інтересами держави та місцевих громад.

Про вдосконалення учбового, наукового, економічного, соціального, процесу питання ніколи не ставилося. При цьому вчені вишу та чиновники різних рангів не переймалися інтересами місцевих мешканців чотирьох громад: смт Черняхова, сіл Великої Горбаші, Малої Горбаші, Новосілок. А тут сільські люди не мають поля для випасу худоби, позбавлені права на земельний пай, вони не можуть розвивати особисті селянські господарства, проблемою стало виділення земельних ділянок для приватного будівництва, після війни на Сході України, постає питання в позачерговому наданні земельних ділянок учасникам АТО.

Десятки років тисячі селян та тих, хто працював на землі, на заяви щодо виділення у законний спосіб земельних паїв отримували зневажливі відмови і продовжували своє злиденне життя, все ж сподіваючись отримати зароблену власним горбом землю.

На жаль, науковці житомирського вишу не переймалися «земельним питанням» господарства «Україна», тим паче людські долі тих, хто сьогодні залежить від вирощеного на шматкові землі, їх не обходять. Мабуть, не розуміють вони, що зазначене господарство створено не на порожній державній землі. Це земля предків тих селян, які до 30-х років минулого століття тяжкою працею всього свого українського життя купували цю землю у радянської влади в часи непу. У подальшому, під час

колективізації, їхня земля, будівлі, худоба були конфісковані, а селяни були хто репресований, хто розстріляний, хто сім’ями висланий до Сибіру. З 13 дітей сім’ї діда Архиєпископа Житомирського і Овруцького ІЗЯСЛАВА за кілька тижнів такої «подорожі» в снігах на полустанках похоронені 10 дітей.

Відібрана в розкуркулених місцевих селян земля в 60-і роки була передана Житомирському сільськогосподарському інституту для поліпшення навчального процесу студентів. Основними ж працівниками радгоспу «Україна» були селяни з довколишніх сіл.

Роками в агроекологічному університеті були зорієнтовані на проходження практики студентами за кордоном в приватних сільськогосподарських підприємствах, де гідно оплачується праця, яка вибудувана на професіоналізмі та новітніх технологіях сільськогосподарського виробництва, чого в ДП «Україна» ніколи не було.

Нинішнім Урядом України взято курс на створення європейських стандартів праці та життя в Україні.

Міжвідомчою, міжміністерською комісією, фахівцями міністерств агрополітики та економічного розвитку в результаті аналізу роботи (аудиту) низки державних сільськогосподарських підприємств і з врахуванням в їх діяльності корупційної складової у використанні земель, їх включили в план роздержавлення майна і паювання землі відповідно до умов чинного законодавства (ст.116 Земельного кодексу України, рішень загальних зборів працівників ДП «Україна» та пенсіонерів з їх числа).

Постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 2015 р. № 271 «Про проведення прозорої та конкурентної приватизації у 2015 році» затверджено перелік об’єктів державної власності, що підлягають приватизації у 2015 році. Серед переліку об’єктів державної власності, що підлягають приватизації у сільськогосподарській галузі, – ДП «Україна».

Такий підхід щодо підприємства має на меті також вирішити соціальні питання громади і урівняти місцевих селян у праві на землю з усіма селянами України, щоб вони до своєї мізерної пенсії могли отримувати дохід із земельного паю.

Незрозумілою є позиція керівництва агроекологічного університету, яке розгорнуло інформаційну кампанію щодо повернення земель ДП «Україна» в підпорядкування вишу. При цьому чомусь замовчується той факт, що безпосередньо у використанні вишу нині перебуває чотири земельні ділянки дослідного поля, що не підлягає розпаюванню, загальною площею 170 га, які сьогодні також використовуються неефективно.

Місцеві громади смт Черняхова, сіл Великої Горбаші, Малої Горбаші, Новосілок були здивовані зверненням депутатів Житомирської обласної ради, прийнятим на тридцятій сесії обласної ради шостого скликання 19 березня 2015 року до Мінагрополітики, у якому клопотали про відмову в роздержавленні ДП «Україна». Ми розуміємо, що у цьому зверненні не було умислу позбавити селян Черняхівщини надії на отримання земельного паю, швидше за все, депутати не в повній мірі володіли інформацією щодо ситуації довкола ДП «Україна».

А тому, зважаючи на останнє урядове рішення, просимо депутатів обласної ради сприяти розпаюванню земель ДП «Україна» в інтересах сільських трудівників Черняхівщини.

З метою поліпшення учбового процесу пропонуємо рекомендувати керівництву агроекологічного університету провести не примусовий збір підписів за повернення ДП «Україна» вишу, а по-європейськи, демократично провести серед них опитування щодо їхнього бачення проведення виробничої практики і рекомендувати розробити відповідний порядок щодо проходження практики в агрогосподарствах України.


З повагою, від громад смт Черняхова, сіл Великої Горбаші, Малої Горбаші, Новосілок Черняхівського району представники ініціативної групи:

Біляченко Петро Анатолійович, депутат Черняхівської селищної ради.

Євпак Василь Іванович, депутат Великогорбашівської сільської ради Черняхівського району.

Драган Юрій Вікторович, Почесний землевпорядник України, голова Комітету захисту рідної землі Всеукраїнського об’єднання ветеранів України.